Președintele ucrainean ar putea fi primit rapid la Washington pentru a discuta despre soarta țării sale și pentru a avansa acordul de pace cu Rusia, notează „Le Point” (Franța).

În curând vine rândul lui Zelenski? După ce Emmanuel Macron s-a întâlnit luni, 24 februarie, cu Donald Trump la Casa Albă, pentru a-l îndemna să implice Kievul în discuțiile de pace cu Rusia, președintele american a asigurat că dorește să-l primească pe omologul său ucrainean. „S-ar putea să vină săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare să semneze acordul de pace, dar aș dori să-l întâlnesc aici”, a spus el alături de Emmanuel Macron în Biroul oval.

Acest anunț vine într-un context de tensiuni puternice între Kiev și Washington. Săptămâna trecută, Donald Trump l-a acuzat pe Volodimir Zelenski că este un „dictator neales”, afirmând că Ucraina a început conflictul cu Rusia. În același timp, Washingtonul deschisese discuții cu Moscova în vederea încheierii războiului, excluzând Europa și Kievul de la negocierile de pace.

Emmanuel Macron s-a deplasat la Washington în speranța de a-l convinge pe Donald Trump să nu se grăbească să încheie un acord cu Rusia. La finalul acestei întâlniri, a salutat „clarificarea” obținută din partea președintelui american cu privire la mijloacele de realizare a păcii. „Ne-am înțeles și [...] dorința noastră este aceeași: pace cât mai curând posibil, o pace solidă și durabilă pentru toată lumea”, a declarat președintele francez în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său american.

„Această pace nu poate însemna capitularea Ucrainei, această pace nu poate fi o încetare a focului fără garanții, această pace trebuie să ofere condițiile suveranității ucrainene”, a adăugat Emmanuel Macron, afirmând că „pentru noi, europenii, este o chestiune existențială”.

Un „armistițiu” e posibil „în următoarele săptămâni”

Emmanuel Macron crede că un „armistițiu” este posibil „în următoarele săptămâni”. Într-un interviu acordat Fox News, șeful statului a salutat „inițiativa pozitivă” a lui Donald Trump. „Există o convergență puternică a intereselor noastre pentru pace în Ucraina”, a spus el, subliniind „importanța rolului american” în stabilirea garanțiilor de securitate. Un acord între Kiev și Washington privind mineralele ucrainene ar fi una dintre cele mai bune modalități de a asigura angajamentul Statelor Unite, a adăugat el.

În vreme ce ziua de luni a marcat împlinirea a trei ani de la începutul invaziei ruse, Donald Trump și administrația sa lucrează pentru a stabili atât un parteneriat economic larg cu Moscova, cât și un acord cu Kievul privind exploatarea mineralelor rare care abundă în subsolul Ucrainei, ambele trebuind să contribuie la încheierea conflictului sub egida Statelor Unite.

Sursa: Rador Radio România