Președintele Vladimir Putin a anunțat sâmbătă că Rusia a suspendat Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), semnat în perioada Războiului Rece, după decizia similară a SUA, relatează Reuters.

”Partenerii americani au declarat că au suspendat participarea la Tratat. O suspendăm și noi”, a declarat președintele rus, în cadrul unei întâlniri cu ministrul de Externe și cu cel al Apărării, transmisă la televiziune. 

Decizia liderului de la Kremlin vine după ce secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a anunțat vineri că, începând de sâmbătă, SUA suspendă participarea la INF.

Statele Unite amenințaseră de mai multe luni că își vor suspenda participarea la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) încheiat cu Rusia în 1987, acord ce a reprezentat una dintre piesele centrale ale controlului armamentului după Războiul Rece și a contribuit la securitatea Europei.

Decizia a fost luată pe fondul acuzațiilor lansate de Washington la adresa Rusiei care nu ar respecta acest acord, care interzice dezvoltarea și desfășurarea rachetelor cu o rază de acțiune între 500 și 5.000 km.

Rusia a respins tot timpul aceste acuzații și a susținut acum că Washington a încălcat Tratatul în momentul instalării scutului antirachetă din România.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a prezentat sâmbătă președintelui Vladimir Putin situația Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), în contextul deciziei SUA de retragere din acest acord.

"Potrivit informațiilor pe care le deținem, SUA au început să încalce acest Tratat începând cu 1999, când au început să testeze drone militare cu caracteristici similare cu cele ale rachetelor terestre de croazieră interzise prin Tratat. Statele Unite și-au continuat acțiunile și au folosit rachete balistice pentru testarea sistemului de apărare antirachetă, iar în 2014 au început instalarea în Europa a sistemelor cu lansare verticală Mk 41. Aceste sisteme sunt compatibile pe deplin cu rachetele Tomahawk cu rază medie de acțiune", i-a transmis ministrul de Externe, Serghei Lavrov, lui Vladimir Putin, în prezentarea situației Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare.

Odată cu retragerea din INF, Vladimir Putin a anunțat că Rusia va începe să lucreze la dezvoltarea de noi rachete, inclusiv hipersonice.