Germania nu va mai furniza echipament militar Arabiei Saudite. Exporturile deja convenite vor fi anulate, a anunţat Ministerul Economiei. Totodată, Berlinul şi Parisul au impus interdicţii de călătorie pentru 18 cetăţeni saudiţi.

Guvernul german a decis luni oprirea completă a livrărilor de arme către Arabia Saudită. Ministerul Economiei a anunțat, de asemenea, că nu vor fi onorate nici exporturile deja convenite între cele două state, relatează Spiegel Online.

Germania reacționează astfel la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, la 2 octombrie. 

Nu se ştie momentan câte exporturi vor fi afectate de decizia Berlinului.

Cu siguranţă, va avea de suferit şantierul naval Wolgaster Lürssen, care ar fi trebuit să livreze 20 de bărci de patrulare în Arabia Saudită. Două dintre ele sunt deja gata şi exportul lor fusese aprobat. Construcția altor opt nave a început deja la șantierul naval din Mecklenburg-Vorpommern. De contractul cu Arabia Saudită depind 300 de locuri de muncă.

Neclar este şi cât timp vor fi oprite exporturile.

Guvernul german a anunţat că a încercat să convingă şi alte state din UE să facă un astfel de pas - până acum fără succes. Președintele francez, Emmanuel Macron, a respins ferm propunerea germană.

În schimb, Parisul a fost de acord cu interdicţia de călătorie aplicată pentru 18 cetăţeni saudiţi. Potrivit informațiilor Spiegel Online, cele două ţări i-au plasat pe lista neagră pe cei 15 presupuşi membri ai comando-ului ucigaș, pe consulul general saudit, pe Saud al-Qahtani, fost consilier al Casei Regale din Arabia Saudită, şi pe Ahmad Hassan Mohammad Asiri, fost consilier al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman. Cei 18 nu vor mai putea circula în Spaţiul Schengen.

Sancţiunile au mai degrabă o semnificaţie simbolică, majoritatea celor vizaţi fiind deja în închisoare.