Germania nu va mai furniza echipament militar Arabiei Saudite. Exporturile deja convenite vor fi anulate, a anunțat Ministerul Economiei. Totodată, Berlinul și Parisul au impus interdicții de călătorie pentru 18 cetățeni saudiți.

Guvernul german a decis luni oprirea completă a livrărilor de arme către Arabia Saudită. Ministerul Economiei a anunțat, de asemenea, că nu vor fi onorate nici exporturile deja convenite între cele două state, relatează Spiegel Online.

Germania reacționează astfel la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, la 2 octombrie. 

Nu se știe momentan câte exporturi vor fi afectate de decizia Berlinului.

Cu siguranță, va avea de suferit șantierul naval Wolgaster Lürssen, care ar fi trebuit să livreze 20 de bărci de patrulare în Arabia Saudită. Două dintre ele sunt deja gata și exportul lor fusese aprobat. Construcția altor opt nave a început deja la șantierul naval din Mecklenburg-Vorpommern. De contractul cu Arabia Saudită depind 300 de locuri de muncă.

Neclar este și cât timp vor fi oprite exporturile.

Guvernul german a anunțat că a încercat să convingă și alte state din UE să facă un astfel de pas - până acum fără succes. Președintele francez, Emmanuel Macron, a respins ferm propunerea germană.

În schimb, Parisul a fost de acord cu interdicția de călătorie aplicată pentru 18 cetățeni saudiți. Potrivit informațiilor Spiegel Online, cele două țări i-au plasat pe lista neagră pe cei 15 presupuși membri ai comando-ului ucigaș, pe consulul general saudit, pe Saud al-Qahtani, fost consilier al Casei Regale din Arabia Saudită, și pe Ahmad Hassan Mohammad Asiri, fost consilier al prințului moștenitor Mohammed bin Salman. Cei 18 nu vor mai putea circula în Spațiul Schengen.

Sancțiunile au mai degrabă o semnificație simbolică, majoritatea celor vizați fiind deja în închisoare.