În pofida anchetei în vederea unei proceduri de destituire după ce a cerut Ucrainei să-i investigheze pe Joe Biden și pe fiul său, Donald Trump a cerut și Chinei să facă acest lucru. Democrații îl acuză pe președinte de încălcarea jurământului.

Chiar dacă se confruntă cu o anchetă de destituire după ce a cerut președintelui ucrainean, Vladimir Zelenski, să investigheze afacerile fostului vicepreședinte american Joe Biden și ale fiului acestuia, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a solicitat în mod public și Chinei să-l investigheze pe principalul său rival democrat, relatează Deutsche Welle.

"China ar trebui să înceapă o anchetă împotriva lui Biden și a fiului său", le- spus el joi jurnaliștilor la Casa Albă. Trump a declarat că nu l-a rugat în mod direct pe președintele chinez, Xi Jinping, să-i investigheze pe Biden și pe fiul său Hunter, dar a precizat că este, ”cu siguranță, ceva la care am putea să ne gândim”.

Democrații din Congres au lansat pe 24 septembrie o anchetă în vederea destituirii președintelui Trump după ce au ieșit la iveală eforturile acestuia de a-l determina pe omologul ucrainean, Vladimir Zelenski, să-i ancheteze pe Biden și pe fiul său.

Inițial, președintele a negat informațiile potrivit cărora a făcut presiuni asupra unui guvern străin să acționeze pentru câștigul său personal și să se amestece în politica internă a SUA, dar ultimele comentarii sugerează că Trump încearcă să dea impresia că un astfel de comportament e normal.

Totodată, afirmațiile sale amintesc de apelurile făcute de el în 2016 când cerea Rusiei să spargă e-mailul contracandidatei sale Hillary Clinton și să facă public conținutul mesajelor, lucru pe care hackerii l-au și făcut. 

”Președintele Statelor Unite care încurajează o națiune străină să intervină din nou pentru a-l ajuta în campanie prin investigarea unui rival este o încălcare fundamentală a jurământului de președinte. Pune în pericol alegerile noastre. Pune în pericol securitatea noastră națională”, a declarat Adam Schiff, președintele Comitetului de Informații din Camera Reprezentanților.

Democrații din Congres american responsabili cu ancheta au anunțat că vor trimite vineri o somație pentru a obliga Casa Albă să le pună la dispoziție documente legate de contactele administrației americane cu autoritățile de la Kiev, după ce Casa Albă a ignorat numeroase cereri de a furniza documentele.