E improbabil ca China să-și reducă presiunea după ce plecarea președintei Camerei Reprezentanților.

Nancy Pelosi a aterizat fără incidente la Taipei marți noaptea, ora locală, iar pentru acest lucru putem fi recunoscători. Însă testul mai important va veni după vizită, și nu se va limita doar la reacția Chinei, comentează Wall Street Journal.

Odată ce vestea despre planurile ei privind Taiwanul a fost scursă (n-a ajutat!) în presă, iar China a reacționat prin amenințări, președinta a avut dreptate să și le pună în practică. Cei care spun că acesta a fost momentul „nepotrivit” pentru o vizită nu ne pot spune care ar putea fi momentul „potrivit”, unul pe care Beijingul l-ar tolera. Și administrația Biden a acționat inteligent, plasându-și forțe militare la îndemână, în apropierea insulei, în caz de probleme.

Beijingul a reacționat marți prin furie retorică și amenințări militare nespecificate, dar nu și printr-o acțiune militară directă. Lucru care s-ar putea schimba în zilele următoare, întrucât principala nemulțumire din comunicatul Ministerului chinez de externe e aceea că vizita lui Pelosi constituie o tentativă „a autorităților din Taiwan și a SUA de a modifica statu-quo-ul” în privința insulei.

Dar, dacă încearcă cineva să schimbe statu-quo-ul, acela e chiar președintele chinez Xi Jinping, care pare pornit să unifice Taiwanul cu China sub mandatul său. China a admis în numeroase comunicate publicate de-a lungul a cinci decenii că orice fel de reunificare trebuie să fie pașnică. Însă acum China transmite toate semnalele posibile că e dispusă să redobândească insula prin forță, dacă va fi necesar.

Problema lui Xi e aceea că cu cât devine el mai autoritar în țară și străinătate, cu atât mai puțin vor taiwanezii să se alăture Chinei continentale. Decizia lui Xi de a viola tratatul sino-britanic și a zdrobi autonomia pe care i-o promisese Hong Kongului a reprezentat un moment de cotitură pentru Taiwan. Ea a întors o majoritate a electoratului împotriva partidului Kuomintang din opoziție, care dorește legături mai strânse cu China continentală.

Reacția Chinei la vizita lui Pelosi ar trebui să concentreze mințile la Taipei și în SUA pe acțiuni urgente de întărire a apărării insulei. Livrările de armament trebuie să se miște mai rapid și să conste în acele tipuri de arme care pot descuraja cu cea mai mare eficiență o potențială invazie. SUA și aliații lor trebuie de asemenea să se pregătească pentru cazul în care China va începe să adopte o strategie de strangulare economică graduală sau de carantină.

Sunt lucruri ce vor necesita gândire creativă și curaj, întrucât China își expune cât se poate de limpede intențiile. Criza Taiwanului e iminentă.

Sursa: RADOR