Relațiile dintre Germania și Polonia s-au răcit. Președintele federal Frank-Walter Steinmeier vizitează acum vecinul incomod - și caută să ajungă mai bine la el pe calea literaturii, scrie Deutsche Welle.

De la venirea la putere a Partidului Dreptate și Adevăr (PiS), relațiile de vecinătate ale Poloniei s-au răcit considerabil, în special cele cu Germania. Naționalistul de dreapta Jaroslav Kaczyński joacă de câte ori are ocazia cartea anti-germană pentru a puncta pe plan intern, se arată în articolul citat.

Berlinul a investit mult pentru o deescaladare a tensiunilor din toamna lui 2015 încoace. Guvernanții germani se abțin să critice în public respectarea inadecvată în Polonia a principiilor statului de drept, libertății presei și de adunare, dar și politica restrictivă pentru refugiați. Și Steinmeier a adoptat poziții similare la vizitele sale anterioare la Varșovia, în calitate de ministru de Externe. În spatele ușilor închise însă, susțin diplomații, lucrurile sunt abordate mult mai direct.

Acum, Berlinul caută să deschidă noi ferestre de dialog cu Varșovia și încearcă să mențină discuțiile și vizitele bilaterale, în ciuda tuturor neînțelegerilor. Și de aceea, târgul de carte de la Varșovia, la care Germania este anul acesta oaspetele special, este o ocazie ideală pentru vizita noului președintel german. Se speră că măcar cultura să le reamintească celor două țări de valorile lor comune. Problemele politice actuale nu ar urma să fie abordate la întâlnirea dintre președinții Steinmeier și Andrzej Duda.

Citiți articolul complet pe site-ul Deutsche Welle