Casa Albă refuză să publice e-mailurile din conturile deschise de președinte sub pseudonim. De ce?, se întreabă cotidianul The Wall Street Journal.

Anchetatorii Camerei Reprezentanților încearcă să se lămurească în privința legăturii dintre președintele Biden și afacerile din străinătate ale fiului lui, iar acum a survenit o nouă revelație: cât timp a fost vicepreședinte Joe Biden a avut mai multe conturi private de e-mail deschise sub pseudonim.

Southeastern Legal Foundation a dat luni în judecată Administrația Națională a Arhivelor și Înregistrărilor (NARA) pe baza Legii Libertății Informației, cerându-i acces la aproximativ 5.100 de mesaje e-mail folosite sub pseudonim de vicepreședintele Biden pentru a desfășura treburi guvernamentale. NARA a admis că deține mesaje ale lui Joe Biden provenite de la adresele robinware456@gmail.com, JRBWare@gmail.com și Robert.L.Peters@pci.gov.

Președintele comitetului de supraveghere a guvernului al Camerei, James Comer, vrea să vadă toate mesajele sub pseudonim, precum și versiunile necenzurate ale acelor puține mesaje care deja au fost făcute publice.

Un purtător de cuvânt al lui Comer a declarat că NARA a afirmat că a „trimis unele arhive unor reprezentanți ai fostului președinte Obama și ai lui Joe Biden pentru ca aceștia să aprobe publicarea lor”.

Senatorii Chuck Grassley și Ron Johnson sunt cei care au cerut în premieră acces la e-mailurile sub pseudonim ale lui Joe Biden, la mijlocul anului 2021, după ce faimosul laptop al lui Hunter Biden probase faptul că biroul vicepreședintelui utiliza conturi private sau sub pseudonim pentru a-i trimite lui Hunter informații guvernamentale.

Un e-mail îl avertiza pe Hunter că vicepreședintele îl apelase telefonic pe președintele ucrainean Petro Poroșenko - într-un moment în care Hunter făcea parte din conducerea gigantului ucrainean al gazelor Burisma. Același laptop probează că în 2014 Hunter și-a folosit adresa proprie de afaceri pentru a-i trimite un e-mail contului „robinware” al tatălui său, cerându-i vicepreședintelui să-l sune înainte de a decide o anumită numire în guvern. Joe i-a răspuns: „Re Johnny, sună-mă acum, Tata”.

De ce ai folosi adrese de e-mail menite a se eschiva de la o căutare în arhiva guvernamentală? Dacă laptopul lui Hunter nu ar fi fost expus public de către New York Post nimeni nu ar fi știut că mai exista un set suplimentar de comunicații ale vicepreședintelui, de la adrese de e-mail obscure. Aceste conturi clandestine se potrivesc într-un tipar pe care investigatorii republicani încearcă să-l reconstruiască, acela prin care Hunter încerca să vândă din culise influența deținută de tatăl său la Washington - cu participarea lui Joe.

Comer a mai solicitat miercuri ca NARA să furnizeze toate documentele, comunicațiile și chitanțele legate de utilizarea de către vicepreședintele Biden a aeronavelor prezidențiale Air Force Two și Marine Two, după ce Fox News a relatat că Hunter a călătorit în cel puțin 15 țări însoțindu-și tatăl în deplasări oficiale.

Funcționarilor guvernamentali li se recomandă să nu folosească adrese private de e-mail pentru a desfășura treburi guvernamentale, dar dacă totuși o fac, atunci sunt obligați să remită toate documentele în cauză arhivelor federale. Nu poate exista nici un motiv pentru care Casa Albă să refuze dezvăluirea acestor arhive oficiale ale biroului vicepreședintelui - cu excepția situației în care are ceva de ascuns.

Sursa: RADOR