Șeful diplomației americane, Antony Blinken, va încerca să dezamorseze tensiunile cu Rusia, în cadrul unui turneu european. El se va întâlni la Geneva cu ministrul rus de externe, după vizite la Kiev și la Berlin, relatează EURACTIV.

Vizita secretarul american de stat Antony Blinken are loc pe fondul îngrijorărilor exprimate de Ucraina și partenerii săi occidentali cu privire la zecile de mii de trupe rusești desfășurate în apropierea graniței cu Ucraina.

„Statele Unite nu vor conflicte. Vrem pace”, a declarat marți un înalt oficial din Departamentul de Stat.

Președintele rus Vladimir Putin poate să ia măsuri ”pentru a detensiona această criză, astfel încât Statele Unite și Rusia să poată avea o relație care nu se bazează pe ostilitate sau criză”, a declarat oficialul reporterilor.

Rusia neagă faptul că ar plănui o nouă ofensivă militară, dar a prezentat SUA și NATO mai multe cereri privind garanții de securitate și a spus că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă Occidentul nu este de acord cu cererile sale. 

Blinken se întâlnește miercuri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu ministrul de externe Dmitro Kuleba.

El a anunțat la Kiev că Administrația Biden a aprobat în decembrie anul trecut un ajutor suplimentar pentru Ucraina a 200 de milioane de dolari.

Apoi, Blinken se duce la Berlin, unde se va întâlni cu șefa diplomației germane Annalena Baerbock și cu Marea Britanie, Franța și Germania cu privire la Ucraina în cadrul formatului Transatlantic Quad.

Departamentul de Stat a transmis că discuțiile se vor concentra pe disponibilitatea Aliaților de a fi de acord cu „consecințe masive și costuri economice severe”.

”Blinken se va întâlni vineri cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la Geneva, pentru a căuta o soluție diplomatică pentru ieșirea” din criză, a declarat un înalt oficial.

Blinken a vorbit marți la telefon cu Lavrov, iar înaltul oficial a spus că cei doi au decis că ar fi util să se întâlnească față în față.

Lavrov a declarat că Moscova va saluta eforturile diplomatice ale SUA și a reiterat acuzațiile privind ”sabotarea” de către Kiev a acordurilor care vizează încheierea conflictului dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

În ciuda angajamentelor diplomatice din această lună, Washingtonul încă așteaptă din partea Rusiei detensionarea situației. Moscova ar putea lansa oricând un atac asupra Ucrainei în ianuarie sau februarie, a spus oficialul american.

”Suntem într-un stadiu în care Rusia ar putea în orice moment să lanseze un atac asupra Ucrainei”, a spus oficialul. 

Un alt oficial din Departamentul de Stat și-a exprimat marți îngrijorarea cu privire la desfășurarea trupelor rusești în Belarus, aproape de flancul său sudic cu Ucraina. Moscova și Minsk susțin că e vorba de exerciții militare comune.

Biden a avertizat cu privire la consecințele economice grave pentru Moscova dacă Rusia invadează Ucraina.

Baerbock, aflată la Moscova pentru discuții cu omologul său, a declarat marți că Germania este pregătită să plătească un preț economic ridicat pentru a-și apăra valorile fundamentale în conflictul Rusia-Ucraina.

Kievul a făcut apel la națiunile occidentale să-i furnizeze armament pentru a-și consolida apărarea. Luni, Marea Britanie a declarat că a început să furnizeze Ucrainei arme antitanc.