Ministrul german de finanțe spune că e nevoie de soluții noi pentru gestionarea crizei refugiaților și pune accent pe decalajele de dezvoltare din Europa. Și pe faptul că Rusia trebuie să joace un rol cheie.

De ce există atitudini diferite față de refugiați în Europa? În opinia lui Wolfgang Schäuble, Europa trebuie să ia în considerare experiențele fiecărui stat. Nu toate țările au putut să experimenteze în aceeași măsură avantajele deschiderii față de dezavantajele izolării, spune ministrul german de finanțe în FAZ.

„E nevoie de soluții noi” pentru a corela standarde sociale și economice cu principiile de bază ale pieței comune, crede Schäuble. „Dacă alocațiile pentru copii din Germania sunt mai mari decât salariul mediu din România, atunci schimbările profunde trebuie să existe”, explică ministrul pentru FAZ.

Aceeași problemă o vede Schäuble și în cazul cererilor legate de protecția socială unitară ce ar trebui acordată refugiaților în UE. „Pentru că protecția socială și standardul minim de existență nu pot fi definite în afara unui context regional, Europa trebuie să caute noi soluții atâta vreme cât nivelul de trai este diferit” în statele Uniunii.

Rusia e cheia

Pentru a putea face față valului migraționist, Schäuble e de părere că Europa trebuie să contribuie mai mult la stabilizarea și pacificarea Orientului Mijlociu. „Suntem mai afectați de evoluțiile din regiune decât oricare alt continent. Și probabil nu vom reuși să ne eschivăm de la o implicare mai mare într-obună parte a Africii”, spune ministrul de finanțe în FAZ.

Un rol cheie în pacificarea Siriei și în rezolvarea cauzei crizei refugiaților îl atribuie Schäuble Rusiei. O strategie europeană în Orientul MIjlociu și în Africa nu poate exista fără implicarea SUA, dar nici fără cea a lui Putin. „Dacă înțeleg bine interesele de securitate ale Rusiei apropo de terorismul islamist, atunci aceasta are mai degrabă probleme cu organizații sunite. De ce nu am elabora atunci o strategie comună cu Rusia pentru a nivela diferențele dintre o coaliție saudită sunită și una iraniană șiită?”

Schäuble lansează și un apel către statele europene pentru construirea unei capacități de apărare care să fie cu adevărat eficientă.