Armata SUA a început să descarce, la Vlesingen, 1.275 de tancuri, tunuri de artilerie și alte tipuri de echipamente militare; echipamentele au destinația Polonia și Lituania.

La docurile din ținutul lui Michiel de Ruyter, unul dintre cei mai străluciți amirali din istoria navală pentru isprăvile sale împotriva puternicei flote anglo-franceze a secolului al XVII-lea, Statele Unite și NATO au început să-și etaleze forța militară, împotriva unei probabile noi ofensive ruse în Ucraina, scrie El Universal din Mexic.

În orașul de coastă Vlissingen din provincia olandeză de sud Zealand, armata americană a început să descarce, unul câte unul, 1.275 de tancuri, tunuri de artilerie și alte echipamente militare. O brigadă întreagă.

Operațiunea necesită meticulozitate și este susținută de 75 de soldați olandezi echipați cu arme. Militarii păzesc zona pentru uz exclusiv militar 24 de ore din 24. Au fost implicați, de asemenea, câini care adulmecă explozivi și unitatea subacvatică a forței navale olandeze. Toți sunt instruiți să evite orice tentativă de sabotaj, inclusiv pe cele subacvatice.

Echipamentele au fost transportate spre teritoriul olandez cu ajutorul MV Cape Washington, o navă repartizată în Maryland, deținută de Departamentul de Transport al SUA, care a fost un element cheie în transferul de vehicule blindate și provizii către trupele americane care au participat la războaiele din Irak și Afganistan.

Manevrarea echipamentelor este responsabilitatea personalului american. Printre echipamentele militare se numără tancurile M1 Abrams, obuzierele Paladin și vehiculele de infanterie Bradley. Acestea sunt menite să întărească frontul aliat din est, în special pozițiile defensive din Polonia și Lituania. Totul are loc în contextul Operațiunii Atlantic Resolve, lansată de Consiliul Atlantic ca răspuns la invazia rusă în Ucraina. Brigada a II-a a Diviziei 1 de Cavalerie de la Fort Hood, Texas, va fi staționată în aceste țări. Militarii americani vor rămâne acolo timp de șase luni.

Echipamentele vor fi transferate la destinație pe cale terestră, feroviară și pe principalele rute maritime intercontinentale. Operațiunea va dura până la începutul lunii februarie.Potrivit Ministerului Apărării din Țările de Jos, națiunea sa este forța motrice din spatele proiectului de Mobilitate Militară PESCO (Permanent Structured Cooperation), conceput astfel încât materialele puse la dispoziția NATO să ajungă la destinație în cel mai scurt timp posibil. „Viteza este crucială în operațiunile militare”.

Maiorul Paul Ehrismann, din armata olandeză, afirmă că operațiunea de la Vlesingen certifică importanța țării sale pentru mobilitatea arsenalului de război în toată Europa, în special pentru cel destinat flancului estic al NATO. „Avem o infrastructură bună și o locație strategică. Acesta este modul în care arătăm că suntem valoroși ca parteneri NATO”, a spus el.

Pentru a descuraja ofensiva rusă, NATO și-a sporit prezența pe flancul estic. În total, a desfășurat opt ​​grupuri de luptă în Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia. Niciunul dintre contingentele de apărare nu este la fel.

La summit-ul NATO de la Madrid, din iunie, aliații au convenit să-și extindă forțele în est prin trimiterea mai multor echipamente și arme, integrarea sistemelor de apărare aeriană, consolidarea centrelor de comandă și perfecționarea planurilor de apărare.Institutul pentru Studiul Războiului consideră că există probabilitatea unei a doua ofensive rusești în nordul Ucrainei, în timpul iernii, în scopul preluării controlului asupra Kievului.

Sursa: RADOR