Afacerile externe și apărarea ar putea avea noi miniștri, după îndepărtarea misterioasă a titularilor anteriori, notează Diario de Noticias.

Economia este de așteptat să fie subiectul dominant la ediția din acest an a celui mai important eveniment politic din China, așa-numitele "Două Sesiuni" - Adunarea Populară Națională (APN), care începe marți, și Conferința Consultativă Politică a Poporului Chinez (CCPPC) , care a început luni.

În discuție ar putea fi și o remaniere guvernamentală.Mâine, primul-ministru chinez, Li Qiang, va prezenta o analiză a anului 2023 și va anunța care este ținta guvernului privind creșterea economiei în acest an. Se pare că există un consens în rândul analiștilor că va fi similară cu cea prezentată în "Două Sesiuni" de anul trecut, adică în jur de 5%, menținând China pe calea trasată de președintele Xi Jinping de dublare a economiei până în 2035 și de atingere a așa-numitei "modernizări în stil chinezesc".

Jeremy Zook, analist-șef pentru piața chineză la Fitch Ratings, a precizat pentru AP că prognoza sa este pentru o creștere de 4,6%, dar că stabilirea unei ținte mai scăzute ar transmite un semnal potrivit căruia Beijingul ar sprijini mai puțin economia, ceea ce ar diminua nivelul de încredere.

"Semnalele politice transmise înaintea Adunării Populare Naționale sugerează că Xi este relativ calm în privința problemelor recente ale Chinei pe piaț și își va îndrepta armele către politica economică", a scris Neil Thomas de la Centrul de Analiză Chinei din cadrul Asia Society, adăugând că vor exista mesaje pozitive pentru companiile private și pentru investitorii străini, dar nu sunt așteptate schimbări în strategia președintelui Xi Jinping referitor la întărirea controlului Partidului Comunist Chinez asupra economiei.

"Prioritatea priorităților este stabilizarea economiei", a declarat Zong Liang, șeful departamentului de cercetare al Bank of China, pentru Reuters.

Sunt evidențiate și posibile modificări în lista guvernamentală, respectiv miniștrii de externee și al apărării, două portofolii ai căror titulari anteriori au făcut obiectul unei demiteri neclare.

La sfârșitul lunii februarie, portalul Comisiei Militare a Partidului Comunist din China nu mai includea printre membrii săi pe fostul ministru al apărării, Li Shangfu - Li a fost demis de la apărare pe 24 octombrie, după ce a lipsit din viața publică timp de aproximativ două luni, fără a fi fost prezentat niciun motiv pentru absența sa, care a continuat până în prezent.

Fostul ministru de externe chinez, Qin Gang, a fost demis în luna iulie, după ce a dispărut și el din viața publică timp de câteva săptămâni. În luna februarie a demisionat din funcția de deputat al APN, care nu a oferit legate de motivele demisiei fostului ministru.

Qin a fost înlocuit ca lider al diplomației chineze de predecesorul său, Wang Yi, dar mulți cred că aceasta a fost o numire temporară. Cele mai des menționate nume sunt Liu Jianchao, un înalt oficial al partidului și fost ambasador în Filipine și Indonezia, care în ultimele luni a participat la mai multe întâlniri diplomatice în Europa, Statele Unite, Africa și Australia.

În ceea ce privește portofoliul apărării, se pare că Dong Jun va prelua definitiv portofoliul pe care îl gestiona până acum doar ca interimar. 

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA