Giorgia Meloni, prima femeie-premier a Italiei, va conduce cel mai de dreapta guvern de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Apriga doamnă în vârstă de 45 de ani, care și-a început cariera politică într-un partid înființat de moștenitorii lui Benito Mussolini, a devenit prima femeie care a jurat credință Republicii italiene și Constituției la Roma, în cadrul unei ceremonii desfășurate în somptuosul Palat Quirinale. Ei i-au urmat ceilalți 24 de membri ai guvernului său – în majoritate bărbați și cel puțin cu zece ani mai în vârstă decât ea.

Partidul lui Meloni, Fratelli d'Italia, a fost câștigătorul clar al alegerilor din 25 septembrie, cu 26% din voturi, după o campanie concentrată pe sloganul "Dumnezeu, patria, familia”. Sondajele sugerează că popularitatea ei a crescut și mai mult în cursul negocierilor vizând formarea unei administrații împreună cu Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, fostul premier acum în vârstă de 86 de ani, și cu Liga, condusă de Matteo Salvini, în vârstă de 49 de ani.

Alegerea sa a fost salutată cu bucurie și de alte personalități de dreapta de pe continent. "În Europa, patrioții ajung la putere și, odată cu ei, o Europă a națiunilor”, a scris pe Twiter Marine Le Pen, lidera partidului Adunarea Națională, din Franța. Viktor Orban, premierul conservator al Ungariei, a salutat nașterea noului său guvern, considerând-o o "zi mare pentru dreapta europeană”.

Ursula von der Leyen, președinta de centru-dreapta a Comisiei Europene, dar nu tocmai un confrate de suflet în materie de ideologie, a spus că "se așteaptă la o cooperarea constructivă cu noul guvern în privința problemelor cu care ne confruntăm laolaltă”.

Totuși, Meloni, a cărei experiență în guvern se limitează la trei ani în calitate de ministră a tineretului în guvernul lui Berlusconi, cu peste 10 ani în urmă, se confruntă cu probleme serioase atât în țară, cât și în străinătate. Inflația se apropie de 10%, iar industria manufacturieră, rămasă încă un domeniu-cheie în economia italiană, a fost grav afectată de majorarea prețurilor la gaze și electricitate.

Deși ea a promis să continue sprijinul Italiei față de Ucraina în războiul purtat de aceaastă țară împotriva Rusiei, s-ar putea ca Meloni să trebuiască să-și asigure în continuare sprijinul partenerilor din coaliție și pe cel al italienilor în general pe fondul unei îngrijorări crescânde legate de război.

Într-o înregistrare cu totul specială apărută săptămâna trecută, Berlusconi a putut fi auzit dând vina pe Ucraina pentru invazia rusă și bucurându-se că și-a marcat ziua de naștere primind vodkă în dar din partea lui Vladimir Putin, cu care a devenit prieten apropiat pe vremea când era premier.

Dar nu doar Rusia ar fi un eventual măr al discordiei. Pe vremuri o personalitate marcantă a dreptei politice, Berlusconi, al cărui partid a obținut doar 8% din voturi, pare să fie nemulțumit că este eclipsat de o femeie cu 40 de ani mai tânără decât el. Săptămâna trecută, el a fost surprins cu un bilețel scris de mână în care ea era calificată drept "dominatoare, arogantă și agresivă”.

Spre deosebire de Salvini, care va fi unul dintre adjuncții lui Meloni, fostul magnat al presei nu a intrat în guvern, ceea ce îi permite să comploteze din culise.

"Berlusconi a fost întotdeauna imprevizibil, dar el va deveni acum și mai imprevizibil, pentru că se va afla în umbra doamnei Meloni”, a declarat Valerio Alfonso Bruno, membru marcant al Centrului pentru Analiza Dreptei Radicale. "Cu asemenea aliați, va fi foarte complicat pentru ea. Într-o zi va fi vorba de Berlusconi, în altă zi va fi vorba despre Salvini”.

Și totuși, chiar dacă guvernul nu pare să aibă șanse să își ducă mandatul până la capăt, el prevede că guvernul va dura cel puțin șase luni. "Nu vor să se sinucidă”, afirmă Bruno.

Cum banii sunt puțini, prin comparație cu fostul guvern tehnocrat condus de Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene, cea mai mare schimbare va fi cea a tonului.

Asta s-a reflectat deja în celelalte portofolii rămase. Ministerul dezvoltării economice a primit un nou nume - Ministerul afacerilor Made in Italy, în vreme ce titulatura fostului Minister al oportunităților echitabile va fi astfel prelungită, încât să includă și "familia” și "rata natalității”.

Ministrul care îl va conduce va fi Eugenia Roccella, o membră a partidului Fratelli d'Italia care, în timpul campaniei electorale a spus că "avortul nu este doar o nedreptate”, ci și "partea întunecată a maternității”.

Politicile lui Meloni legate de Europa vor fi și ele urmărite îndeaproape. Pe vremuri, susținătoare a renunțării la euro, ea s-a arătat mai puțin ostilă față de UE în timpul campaniei electorale și va fi atentă să nu tulbure piețele financiare de teamă să nu sporească prețurile creditării guvernului.

După cum nu va dori nici să pună în pericol cele 200 miliarde euro pe care Italia începe să le primească conform planului UE de redresare după criza Covid-19, deși ea a dat de înțeles că va aduce unele schimbări termenilor actuali. "Cu siguranță că Meloni va fi o bună europeană atunci când vine vorba de bani”, a declarat Jacob Kirkegaard, membru marcant al Fondului German Marshall din Bruxelles. "Două sute de milioane de euro îi oferă guvernului său o bună ‚pernă’ de sprijin”.

"Totuși, s-ar putea ca ea să se manifeste mai puțin călduros față de o mai mare integrare europeană – considerată de Franța, în special, drept o precondiție a oricărei extinderi spre est a UE”, afirmă Charles Grant, directorul Centrului pentru Reformă Europeană. "Ăsta va fi un semn foarte prost pentru cei cărora chiar le pasă de lărgire, pentru că Franța și alte țări afirmă destul de clar că nicio altă țară nu va mai putea adera la UE până când tratatele nu vor fi schimbate pentru a asigura o mai mare majoritate de voturi”.

Meloni ar putea totodată să sprijine Ungaria și Polonia, ale căror guverne duc o adevărată bătălie cu Comisia Europeană în privința a ceea ce, în opinia Bruxelles-ului, ar fi o ignorare a statului de drept. Orban a fost de multă vreme un apropiat aliat politic.

Sursa: RADOR