O instanță din Karlsruhe, Germania, a respins o cerere de extrădare a unui cetățean polonez în țara sa natală, exprimându-și îndoielile privind un proces echitabil în Polonia.

După așa-numita reformă judiciară a guvernului conservator din Polonia, Curtea regională superioară din Karlsruhe se îndoiește de independența sistemului judiciar din țara vecină. Prin urmare, istanța germană a refuzat extrădarea unui suspect. Judecătorii au respins un mandat de extrădare și au dispus eliberarea bărbatului. Există un ”risc ridicat” de a fi încălcate drepturile persoanei acuzate la un proces echitabil, a stabilit tribunalul din Karlsruhe. 

Potrivit Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), polonezul e acuzat, printre altele, de fraudă. El a negat acuzațiile, susținând că martorii au fost mituiți pentru a da declarații false. 

Judecătorii germani și-au justificat decizia prin faptul că există ”indicii” că bărbatul riscă să nu beneficieze de ”un proces echitabil” dacă ar fi extrădat în țara sa natală.

Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare în Polonia, a adus mai multe modificări la legile justiției, schimbări ce au nemulțumit Comisia Europeană. Bruxellesul a lansat mai multe proceduri de infringement împotriva Varșoviei și s-a dus și în fața Curții Europene de Justiție pentru a reclama modul în care a fost afectată independența justiției de măsurile luate.

Președintele Asociației judecătorilor germani (DRB), Sven Rebehn, consideră că Polonia riscă să se ”izoleze de comunitatea juridică europeană” prin modificările la sistemul judiciar, relatează Spiegel Online.

”Celelalte state membre consideră că este foarte dificil să sprijine aplicarea legii într-o țară care se îndepărtează tot mai mult de înțelegerea comună a definiției statului de drept în UE drept", a declarat Rebehn. Dacă integritatea statului de drept polonez este pusă în discuție, acest lucru ar putea afecta cooperarea judiciară a celorlalte state membre cu Polonia.