Egiptul raționalizează furnizarea de electricitate
La un an de la introducerea lor, guvernul egiptean a crescut întreruperile de curent la sfârșitul lunii iunie. Confruntată cu o criză economică nesfârșită, cea mai populată țară din lumea arabă se luptă să-și aprovizioneze centralele cu combustibil.
Așezat pe un scaun din plastic așezat pe trotuar în fața magazinului său, privind în gol, Aboud așteaptă cu răbdare revenirea curetului. În blocul său din cartierul Shobra din Cairo, curentul s-a întrerupt acum o jumătate de oră. „Așa este în fiecare zi de câteva luni, întreruperile durează o oră sau două, uneori mai mult”, spune flegmatic vânzătorul de pantofi. „Problema este că în acest timp clienții nu intră, pentru că nu mai este lumină în magazin”, transmite publicația franceză La Croix.
Un deficit pe care Aboud nu îl va putea recupera ulterior, pentru că de la 1 iulie toate afacerile, cu excepția farmaciilor, a restaurantelor și supermarketurilor, trebuie să închidă la ora 22.00 prin decizia autorităților țării. „Suntem puși la zid, nu avem de ales, trebuie să așteptăm, nu avem ce face”, ne spune comerciantul încărunțit.
Căldură extremă și dificultăți de alimentare
Prezentând „scuzele guvernului” egiptenilor, prim-ministrul Mostafa Madbuly a anunțat marți, 25 iunie, un nou set de măsuri pentru raționalizarea energiei electrice. Pe ordinea de zi: închiderea afacerilor seara, dar și extinderea întreruperii la trei ore pe zi în medie pe întreg teritoriul. Cauza este caldura extremă, deseori peste 40 de grade, apărută anul acesta încă din iunie, care duce la supraconsum. Dar mai ales de dificultățile statului în alimentarea centralelor cu combustibil.
Deși Ministerul Electricității și Energiei se asigură că controlează raționalizarea distribuției pentru protejarea sectoarelor strategice (transport, spitale, administrații etc.), cinci mari companii petrochimice au anunțat deja că și-au suspendat activitatea din cauza penuriei. „Guvernul are un plan pe termen lung pentru a pune capăt întreruperilor de curent înainte de sfârșitul anului. Și astfel, în jurul lunii noiembrie sau decembrie, nu vor mai fi raționalizări”, a promis Mostafa Madbuly.
Între timp, cei 110 milioane de locuitori ai țării sunt nevoiți să se adapteze. Deși unii comercianți sau întreprinderi folosesc generatoare pentru a compensa întreruperile, ei rămân excepția. „Dacă aș folosi un generator, tot venitul meu s-ar duce în combustibil”, explică Aboud. „Cel mai greu este acasă”, insistă Nabil, un crescător de păsări din souk-ul (piața, n. red.) din cartier. „Suntem șase acasă și ce ne facem fără ventilator sau frigider la aceste temperaturi?”, ne spune acest tată de 67 de ani.
Cea mai gravă criză economică din istoria Egiptului
Înființat în iulie 2023, acest program de reducere a consumului de curent este una dintre cele mai vizibile consecințe ale gravei crize economice prin care trece Egiptul, cea mai gravă din istoria sa, potrivit multor observatori. Strangulată de o datorie externă apăsătoare, cea mai populată țară din lumea arabă și-a văzut moneda pierzându-și jumătate din valoare din 2022 încoace, iar inflația se apropie de 40%.
Cairo depinde astăzi în mare măsură de ajutorul financiar din partea țărilor Golfului, a Fondului Monetar Internațional sau a Uniunii Europene pentru a-și menține capul deasupra apei. Dar autoritățile întârzie să aplice cursul liber al monedei sau privatizările cerute de finanțatori. În Egiptul mareșalului-președinte Abdel Fattah Al-Sissi, armata are o perspectivă strictă asupra oricărei încercări de a pune sub semnul întrebării controlul asupra economiei.
Omul forte al țării, venit la putere printr-o lovitură de stat militară în 2014 și reales la sfârșitul lui 2023 pentru un al treilea mandat, făcuse totuși din problema energiei o prioritate. Între 2014 și 2020, în sector au fost investite aproape 12 miliarde de euro și au fost construite 31 de noi centrale electrice, inclusiv mai multe centrale solare (mixul energetic este încă 89% bazat pe energii carbon). La El-Dabaa se construiește și o centrală nucleară cu grupul rus Rosatom.
Importuri de gaze din Israel
Cert este că de un an, producția locală de gaze nu mai este suficientă pentru a satisface cererea, forțând statul să relanseze importurile pentru prima dată în șase ani. O ordonanță de urgență pentru gaze și păcură în valoare de 1,8 miliarde de dolari a fost dată la sfârșitul lunii iunie, a anunțat premierul. La aceasta se adaugă o rețea de distribuție a energiei electrice îmbătrânită, care „înregistrează niveluri îngrijorătoare de pierderi”, observă serviciul economic al ambasadei Franței.
„În timp ce președintele dorea să facă din Egipt o țară exportatoare de gaze, acum se trezește că importă gaze din Israel”, subliniază Ammar Ali Hassan, un cercetător egiptean specializat în științe politice. „Și acest lucru îi nemulțumește pe egipteni, care se exprimă masiv pe rețelele de socializare”.
Mulți credeau că zilele lipsei de electricitate s-au încheiat definitiv. „Acest lucru ne duce înapoi la perioada revoluției și la instabilitatea care a urmat, tăierile durau câte 7 sau 8 ore”, își amintește Nabil cu îngrijorare, „bieții de noi”.
sursa: RADOR RADIO ROMANIA
Comentarii