Parlamentul de la Atena a ales-o miercuri pe Ekaterini Sakellaropoulou în funcția de președinte al țării, cu o majoritate de voturi. Fosta judecătoare e prima femeie care ocupă această funcție.

Sakellaropoulou (63 de ani) a fost aleasă încă din primul tur de scrutin, cu voturile a 261 dintre cei 300 de deputați, numărul necesar fiind de 200.

În octombrie 2018, ea a devenit prima femeie care a prezidat Consiliul de Stat.

Sakellaropoulou s-a născut la Salonic și a studiat dreptul la Atena.

Ea îi succede în funcția supremă conservatorului Prokopis Pavlopoulos, al cărui mandat se încheie la mijlocul lunii martie. Funcția de președinte în Grecia e mai degrabă onorifică. 

"Democrația e de gen feminin. A venit momentul să alegem, pentru prima dată, o femeie, în cea mai înaltă funcție în stat", a declarat premierul conservator Kyriakos Mitsotakis, cel care a propus-o pe Sakellaropoulou săptămâna trecută.

Grecia ocupă ultimul loc în ceea ce privește egalitatea bărbați-femei, potrivit Indicelui European de Gen (EIGE).

"Să nu ne ascundem după degete, societatea greacă este încă marcată de discriminare împotriva femeilor", a recunoscut prim-ministrul, explicând de ce a ales "progresul" încetând tradiția șefilor de stat bărbați, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În timp ce unele asociații care luptă pentru drepturile femeilor salută decizia, unii analiști descriu alegerea lui Ekaterini Sakellaropoulou drept un "truc de comunicare" al premierului, criticat pentru pozițiile sale conservatoare în materie de drepturi.

Actualul guvern al lui Kyriakos Mitsotakis include doar două femei, la fel ca cel al predecesorului său de stânga Alexis Tsipras.