Vechii aliați ai lui Boris Johnson au decis să promoveze revenirea acestuia la putere urmând o strategie similară cu cea pe care Jeremy Corbyn a lansat-o în calitate de lider laburist, grație sprijinului bazelor.

Inițiativa conservatorilor a fost denumită Organizația Democrată Conservatoare (CDO) și este condusă de fostul trezorier al partidului Peter Cruddas, ridicat în Camera Lorzilor de Johnson însuși în 2020.

După cum dezvăluie "The Guardian", noul curent intern al conservatorilor are un alt lord, Stephen Greenhalgh, care a fost viceprimar al Londrei cu Johnson ca vicepreședinte. Fostul ministru de Interne Priti Patel și fostul secretar al Culturii Nadine Dorries - ambii înlăturați de Rishi Sunak - și-au oferit sprijinul noii organizații, care își propune să redefinească regulile după care funcționează partidul și să redeschidă războiul nesfârșit al conservatorilor. "Bazele noastre sunt inima și sufletul partidului nostru", a scris însăși Patel, oferindu-și sprijinul campaniei.

CDO propune salvarea sloganului Take back control (Reluați controlul - n.tr.), de data aceasta pentru a justifica capacitatea bazelor de a controla partidul împotriva aparatului care a permis alegerea lui Rishi Sunak ca lider conservator cu votul deputaților, dar fără a conta pe cei 172.000 de militanți (aceiași care cu două luni înainte au ales-o pe Liz Truss și au condus la mandatul ei dezastruos de 45 de zile).

Chiar înainte de a-și încheia primele 100 de zile pe Downing Street, Sunak a devenit ținta favorită a aliaților lui Johnson, cum ar fi Nadine Dories, care l-a acuzat pe premier că "aruncă pe fereastră trei ani de politică progresistă a guvernului conservator". Presa conservatoare, condusă de "Daily Mail", a început să pună la îndoială în mod fățiș crezul economic al lui Sunak și virajul lui la centrul politic. "Johnson s-ar putea întoarce, dacă Sunak nu demonstrează că are o viziune asupra viitorului", avertizează cronicarul ziarului, Anne McElvoy, făcându-se ecou nemulțumirii tot mai mari.

Johnson a amenințat deja că se va întoarce după fiasco-ul succesorului său, Liz Truss, dar a decis să nu se lupte cu Sunak din cauza presiunilor propriilor adjuncți. "Sunt sigur că Cincinnatus se va întoarce la Downing Street la un moment dat în acest an", prezice Lord Stephen Greenhalgh. Dar vestea despre ipotetica revenire a lui Johnson a stârnit iritare în rândul propriilor adjuncți. "Doamne ajută-ne!", a proclamat fostul ministru al Brexitului, David Davis.

Alții au pus sub semnul întrebării trecutul nașului lui Boris, fostul bancher Peter Cruddas, care a trebuit să demisioneze din funcția de trezorier al Partidului Conservator în 2012, când "The Sunday Times" a dezvăluit că avea facturi - de la 120.000 la 280.000 de euro - pentru a-i garanta "accesul direct" la David Cameron.

sursa: RADOR