O grevă la nivel municipal a început luni în şcolile şi universităţile din Hong Kong, chiar în prima zi a noului an şcolar, în contextul în care studenţii au participat la cel mai recent protest antiguvernamental din acest centru financiar al Asiei.

Numeroase efective de poliţie sunt prezente la metrou, după ciocniri care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute între protestatari şi poliţie peste tot în oraş, ducând la închiderea mai multor linii.

Operaţiuni de căutare ale poliţiei, în special împotriva unor studenţi, au fost anunţate pe reţelele sociale, după ce planurile de a perturba serviciul metroului din oraş au dat greş, informează DPA, preluată de Agerpres.

Cu toate acestea, numeroşi elevi şi studenţi s-au adunat în curţile şcolilor şi universităţilor lor, îmbrăcaţi în uniforme şcolare şi purtând măşti de gaz, ca parte a acţiunii greviste planificate în prima zi de şcoală.

La Universitatea Sun Yat-sen, care este considerat fondatorul Chinei moderne, studenţi i-au pus unei statui care îl înfăţişează pe Sun Yat-sen mască de gaz, cască şi ochelari de protecţie.

Alte câteva acţiuni de protest au avut loc luni, inclusiv o manifestaţie a unor elevi de gimnaziu, urmată de o demonstraţie la Universitatea Chineză din Hong Kong.