O grevă la nivel municipal a început luni în școlile și universitățile din Hong Kong, chiar în prima zi a noului an școlar, în contextul în care studenții au participat la cel mai recent protest antiguvernamental din acest centru financiar al Asiei.

Numeroase efective de poliție sunt prezente la metrou, după ciocniri care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute între protestatari și poliție peste tot în oraș, ducând la închiderea mai multor linii.

Operațiuni de căutare ale poliției, în special împotriva unor studenți, au fost anunțate pe rețelele sociale, după ce planurile de a perturba serviciul metroului din oraș au dat greș, informează DPA, preluată de Agerpres.

Cu toate acestea, numeroși elevi și studenți s-au adunat în curțile școlilor și universităților lor, îmbrăcați în uniforme școlare și purtând măști de gaz, ca parte a acțiunii greviste planificate în prima zi de școală.

La Universitatea Sun Yat-sen, care este considerat fondatorul Chinei moderne, studenți i-au pus unei statui care îl înfățișează pe Sun Yat-sen mască de gaz, cască și ochelari de protecție.

Alte câteva acțiuni de protest au avut loc luni, inclusiv o manifestație a unor elevi de gimnaziu, urmată de o demonstrație la Universitatea Chineză din Hong Kong.