Elie Wiesel, evreu născut în România, a murit la vârsta de 87 de ani în Statele Unite, unde trăia din anii 1960, relatează BBC.

Supravietuitor al Holocaustului, Elie Wiesel a devenit cunoscut după ce a scris despre experiența sa din adolescență în lagărele naziste.

Wiesel s-a născut pe 30 septembrie 1928 în orasul Sighet, în prezent Sighetu Marmației, din  județul Maramureș. 

În 1940, Sighet a devenit parte a Ungariei, în urma anexării Transilvaniei. Patru ani mai târziu, toți evreii din oraș, inclusiv Elie Wiesel, în vârstă de 15 ani, și întreaga sa familie, au fost deportați în lagărul de la Auschwitz.

Mama și una dintre surorile sale au fost ucise în camerele de gazare, iar tatăl său a murit din cauza foamei și a dizenteriei în lagărul de la Buchenwald. Două surori au supraviețuit.

După război, Elie Wiesel a trăit o perioadă într-un orfelinat din Franța și apoi a devenit jurnalist.

În 1986 a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru acțiunile sale ”pentru cauza păcii și a demnității umane".

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, duminică, un mesaj de condoleanțe: ”Am primit cu profundă tristețe vestea morții lui Elie Wiesel, supraviețuitor al ororilor Holocaustului și laureat al premiului Nobel pentru Pace. Una dintre personalitățile cele mai influente care și-a folosit din plin această forță pentru a propovădui virtuțile toleranței și ale libertății, Elie Wiesel va rămâne în conștiința umanității ca un mare spirit care s-a opus tiraniei și a militat neobosit pentru cauza celor defavorizați.România, țara în care s-a născut, îi onorează, cu deplin respect, memoria”.

”Înalta lecție de viață pe care a oferit-o Elie Wiesel omenirii va fi pentru noi o sursă de inspirație morală. Elie Wiesel ne-a onorat prin acceptarea președinției Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România și prin munca pe care a depus-o în această calitate. Odată cu dispariția sa, am pierdut cu toții una dintre vocile cele mai puternice împotriva uitării și a negaționismului”, a mai transmis șeful statului.

Și Ministerul Afacerilor Externe a transmis un mesaj de condoleanțe familiei lui Elie Wiesel, precizând că acesta ”va rămâne în amintirea întregii lumi pentru îndemnurile puternice pe care le-a transmis viitoarelor generații de a depune toate eforturile pentru a nu uita tragedia Holocaustului și, mai ales, pentru a acționa în solidaritate pentru ca o asemenea tragedie să nu mai fie posibilă niciodată”.

”Elie Wiesel s-a născut în 1928 în România și a supraviețuit terorii de la Auschwitz. Ca urmare a tragediei care i-a marcat anii adolescenței, Elie Wiesel a devenit una dintre personalitățile-cheie la nivel mondial care au luptat constant pentru păstrarea memoriei Holocaustului și a impactului pe care această dramă a avut-o asupra umanității”, se arată în mesajul MAE.

Comitetul Nobel îl numea pe Elie Wiesel ”mesager al umanității”, iar, pentru România, Elie Wiesel a avut ”un rol important în asumarea responsabilității și a istoriei naționale din perspectiva tragediei Holocaustului în țara noastră”, a mai precizat MAE.