Militariștii doresc un conflict total împotriva țării vecine, în timp ce moderații vor o negociere.

Elita rusă dorește încheierea războiului din Ucraina, dar modalitatea pentru atingerea acestui țel variază de la o negociere imediată pentru cei mai moderați până la o radicalizare a conflictului, pentru militariștii din jurul Kremlinului.

Aceasta a fost concluzia, subiectivă desigur, a reporterului Folha Online, după câteva zile de discuții cu membri ai guvernului, oameni de afaceri, analiști și membri ai sistemului de susținere a regimului lui Vladimir Putin.

Acestea au avut loc la Moscova și la Rogozinino, un orășel din apropierea capitalei ruse care a găzduit întâlnirea anuală a Clubului Valdai, entitate apropiată de președintele rus, care reunește analiști internaționali și locali cu membri ai elitei ruse pentru a discuta despre cursul politicii externe a Kremlinului.

Acolo, sesiunile închise cuprind discuții libere cu oameni precum ministrul de externe Serghei Lavrov sau cu țarul energiei rusești, viceprim-ministrul Alexander Novak, dar, ca regulă de angajare a participanților, nimic din ceea ce au spus nu poate fi dat publicității.

Același lucru este valabil și pentru invitații străini, precum analiștii militari sau economistul american Jeffrey Sachs.

Dar se pot înregistra impresiile generale, precum și conversații din pauze, respectând anonimatul interlocutorilor, explică publicația braziliană.

Există disensiuni în eșaloanele superioare ale vieții politice rusești cu privire la felul în care este condus războiul de către Putin. El este chiar tolerat, în anumite condiții controlate: moderatorul sesiunii în care președintele a vorbit în cadrul Clubului Valdai, pe 27 octombrie, și-a început discursul spunând că toți cei prezenți au fost "șocați" de decizia de a invada.

Putin a vorbit atunci despre motivele pe care le-a prezentat deja despre conflict și nu a dorit să dezvăluie limita ambiției sale referitor la țara vecină.

Un membru al așa-numitului Partid al Războiului, un supranume informal pentru membrii elitei care văd sfârșitul conflictului doar cu o escaladare și mai brutală a luptelor, și-a desenat viziunea pentru acest lucru pe un șervețel.

Pe harta schițată, Rusia ar lua întreaga coastă ucraineană până în Transnistria, o enclavă separatistă prorusă din Republica Moldova.

Rezultatul în viziunea sa, împărtășită de "șoimi" influenți ai regimului, precum Evgheni Prigojin (din grupul de mercenari Wagner) și liderul cecen Ramzan Kadîrov: înființarea cel puțin a unei zone demilitarizate de-a lungul graniței naturale a râului Nipru până la e sud-est și păstrând întregul litoral, transformând Ucraina într-o "Slovacie poloneză", potrivit afirmației sale.

Dar există condiții obiective pentru aceasta? "Numai printr-un război total, și va avea loc. Așteptați iarna", a spus el, prezicând încetarea ostilităților până la sfârșitul anului viitor și reducând mobilizarea a 300.000 de rezerviști la un "pansament".

Același termen a fost menționat de o persoană din tabăra moderată, care consideră, fără a vorbi prea tare, că războiul a fost o greșeală. Fără a-l critica pe Putin, aceasta a spus că prioritatea este încheierea cât mai rapidă a conflictului, de preferință cu concesii de ambele părți, anexarea mai multor bucăți din țara vecină fiind confirmată la final.

În comun, ambii comentatori sunt de acord că Occidentul este de vină pentru criză, reproducând punctul de vedere al președintelui. Este un scenariu cunoscut, care datează de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, când structurile conduse de SUA și de Europa s-au extins spre est, înghițind foștii sateliți care își separau forțele de cele ale Rusiei încă de pe vremea Romanovilor.

Acest lucru provoacă indignare în rândul elitei ruse, chiar și în rândul celei care nu îl vede pe Putin ca pe un salvator. Viziunea potrivit căreia răsturnarea guvernului pro-Moscova de la Kiev în 2014, care a condus la anexarea Crimeei, la războiul civil din Donbas și care a plantat rădăcinile conflictului actual, a fost o mașinațiune americană.

În afara forumului, altcineva cu acces la Kremlin folosește mai multe nuanțe. În opinia sa, Putin a crezut, de fapt, că Volodimir Zelenski va fugi în prima săptămână de război, dar acum lucrează în modul de stopare a pagubelor. Pentru acest observator, războiul a devenit entropic, imposibil de câștigat și de pierdut.

"Am putea avea ani de zile din aceasta", a rezumat el. Conversațiile de-a lungul dezbaterilor din cadrul [Clubului] Valdai au sugerat același lucru, la fel ca și pericolul unei escaladări nucleare a conflictului, o problemă care îi îngrozește pe cei mai în vârstă.

"Nu m-am gândit niciodată la asta, dar acum îmi este frică să locuiesc la Moscova pentru că nu știu unde ar putea ajunge războiul", a declarat un analist politic respectat în cele mai conservatoare cercuri.

Toate acestea sunt anecdotice, chiar și pentru că nimeni nu știe ce se întâmplă în mintea lui Putin. Tot ceea ce se citește în Occident despre lovituri de stat pregătite în cadrul elitei împotriva lui ne amintește de cele mai fanteziste teme din discursul președintelui: interesante, dar nu prea viabile. Ideea că Rusia s-ar putea să nu-și revină niciodată ca actor credibil în Occident este comună tuturor părților.

Susținătorul unei soluții militare folosește o metaforă cunoscută: Putin, asemeni țarilor de altădată, guvernează pe baza relației sale mitice cu poporul. Regele, boierii, se duelează între ei în timp ce urmăresc dinamica acestei legături Kremlin-stradă, care conform celui mai recent sondaj al centrului independent Levada era încă la 79% ca popularitate.

Sursa: RADOR