CE critică reformele judiciare din România, iar Comisia de la Veneția spune că "independența judecătorilor și procurorilor români" e în pericol. Și Consiliul Europei cere Bucureștiului să renunțe la modificările recente asupra legislației judiciare.

Consiliul Europei cere Guvernului României să retragă reforma controversată a sistemului judiciar și să susțină statul de drept. "Ar fi un pas important dacă România va implementa recomandările noastre privind statul de drept și corupția", a declarat pentru cotidianul german Welt am Sonntag secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

După prezentarea raportului Comisiei de la Veneția privind modificările legislative, Florin Iordache, președintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiției, a declarat că recomandările Comisiei de la Veneția nu vor fi preluate în totalitate.

Și GRECO a reclamat deficiențele privind respectarea normelor statului de drept, iar Comisia de la Veneția a criticat recent schimbările din sistemul judiciar care "subminează independența judecătorilor și procurorilor români și încrederea publicului în sistemul judiciar".

Publicația germană amintește că, marți, Comisia Europeană va prezenta raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România și Bulgaria. Diplomați europeni de rang înalt au declarat că raportul va fi "mult mai rău decât în anii precedenți și va constata deficiențe grave în respectarea normelor statului de drept”.

"Solicit social-democraților să ia serios în considerare posibilitatea ca noi, Parlamentul European, să declanșăm împotriva României procedura prevăzută de Articolul 7”, a declarat pentru Welt am Sonntag eurodeputatul german Elmar Brok (CDU).

Tot marți, Parlamentul European va vota o Rezoluție privind statul de drept din România, în urma unei dezbateri care a avut loc în plenul de la Strasbourg, pe 3 octombrie.