Trei noi afecțiuni raportate de un număr mic de persoane după vaccinarea împotriva COVID-19 cu doze de la Pfizer și Moderna sunt studiate pentru a evalua dacă pot fi posibile efecte secundare.

Eritemul multiform, o formă de reacție alergică a pielii, glomerulonefrita, sau inflamația rinichilor, și sindromul nefrotic, o tulburare renală caracterizată prin pierderi mari de proteine urinare, sunt studiate de către comitetul de siguranță al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), potrivit site-ului agenției, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Pfizer, de departe cel mai mare furnizor de vaccinuri pentru COVID-19 în Uniunea Europeană, și Moderna nu au răspuns imediat la solicitările Reuters de a face comentarii.

Puțin peste 43,5 milioane de doze de vaccin Spikevax al Moderna au fost administrate în Spațiul Economic European până la data de 29 iulie, a precizat EMA, comparativ cu cele peste 330 de milioane de doze ale vaccinului Comirnaty al Pfizer, dezvoltat împreună cu BioNTech din Germania.

Luna trecută, EMA a constatat o posibilă legătură între o inflamație cardiacă foarte rară și vaccinurile care utilizează tehnologia ARNm (informații genetice pentru a crea proteina S a coronavirusului).

Cu toate acestea, autoritatea europeană de reglementare și Organizația Mondială a Sănătății au subliniat că beneficiile acestor vaccinuri sunt mai mari decât orice riscuri.

EMA nu a oferit miercuri detalii cu privire la numărul de cazuri de noi afecțiuni înregistrate, dar a precizat că a solicitat mai multe date de la companii. Agenția europeană nu a recomandat schimbări în ceea ce privește etichetarea vaccinurilor.

Aceasta a dezvăluit noile evaluări ca parte a actualizărilor de rutină ale secțiunii de siguranță din baza de date a tuturor vaccinurilor autorizate și a adăugat tulburările menstruale ca o afecțiune pe care o ia în considerare pentru vaccinuri, inclusiv cele de la AstraZeneca și J&J, în urma actualizării EMA de săptămâna trecută.

Acțiunile Moderna, care au urcat cu peste 75% până la închiderea de marți, de la jumătatea lunii iulie, când a aderat la indicele S&P 500 , au scăzut miercuri cu aproximativ 16%, la 384 de dolari.

Acțiunile BioNTech listate în SUA au scăzut cu 14,4%, iar cele ale Pfizer cu aproape 4%.