În harem, femeile erau pregătite pentru viaţă, spune Emine Erdogan, soţia preşedintelui turc. Cuvintele sale au declanşat comentarii furioase şi nedumerire.

Soţia preşedintelui turc, Emine Erdogan a reuşit să provoace iritare după ce a elogiat rolul haremului în Imperiul Otoman, relatează Spiegel Online.

"Haremul a fost o şcoală pentru membrii dinastiei otomane şi o instituţie de învăţământ, unde femeile erau pregătite pentru viaţă", a declarat soţia lui Recep Tayyip Erdogan.

Declaraţia a fost făcută, potrivit televiziunii de stat, la o întâlnire oficială la Ankara.

În timpul Imperiului Otoman, în harem existau reguli stricte, pe care şi sultanul trebuia să le respecte. Selectarea şi instruirea femeilor se făcea după reguli clare: în funcţie de talentele lor, ele primeau lecţii de literatură, muzică, limbi străine sau caligrafie - dar numai pentru a-l putea distra pe sultan. În acest scop, unele erau obligate să presteze şi servicii sexuale.

Pe reţelele de socializare, afirmaţiile soţiei preşedintelui au fost criticate vehement. În perioada lui Murad III, sultan din secolul al 16-lea, cărţile erau singurul lucru nepermis într-un harem, a declarat, potrivit The Guardian, Ozlem Kurumlar de la Universitatea din Istanbul.

Declaraţiile lui Emine Erdogan vin la puţin timp după cele ale soţului său, care, referindu-se la protestele organizate de Ziua Internaţională a Femeii, a afirmat că, pentru el, o femeie este "în primul rând mamă".

Şeful statului turc este acuzat de mult timp că doreşte să impună în societate valori islamice stricte. Preşedintele Erdogan a declarat de mai multe ori că egalitatea dintre bărbaţi şi femei nu este o idee bună.