În harem, femeile erau pregătite pentru viață, spune Emine Erdogan, soția președintelui turc. Cuvintele sale au declanșat comentarii furioase și nedumerire.

Soția președintelui turc, Emine Erdogan a reușit să provoace iritare după ce a elogiat rolul haremului în Imperiul Otoman, relatează Spiegel Online.

"Haremul a fost o școală pentru membrii dinastiei otomane și o instituție de învățământ, unde femeile erau pregătite pentru viață", a declarat soția lui Recep Tayyip Erdogan.

Declarația a fost făcută, potrivit televiziunii de stat, la o întâlnire oficială la Ankara.

În timpul Imperiului Otoman, în harem existau reguli stricte, pe care și sultanul trebuia să le respecte. Selectarea și instruirea femeilor se făcea după reguli clare: în funcție de talentele lor, ele primeau lecții de literatură, muzică, limbi străine sau caligrafie - dar numai pentru a-l putea distra pe sultan. În acest scop, unele erau obligate să presteze și servicii sexuale.

Pe rețelele de socializare, afirmațiile soției președintelui au fost criticate vehement. În perioada lui Murad III, sultan din secolul al 16-lea, cărțile erau singurul lucru nepermis într-un harem, a declarat, potrivit The Guardian, Ozlem Kurumlar de la Universitatea din Istanbul.

Declarațiile lui Emine Erdogan vin la puțin timp după cele ale soțului său, care, referindu-se la protestele organizate de Ziua Internațională a Femeii, a afirmat că, pentru el, o femeie este "în primul rând mamă".

Șeful statului turc este acuzat de mult timp că dorește să impună în societate valori islamice stricte. Președintele Erdogan a declarat de mai multe ori că egalitatea dintre bărbați și femei nu este o idee bună.