Președintele francez și omologul lui ucrainean au discutat vreme de o oră marți dimineața despre această centrală aflată în mâinile rușilor și vizată regulat de lovituri, în ciuda riscului nuclear.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a stat de vorbă cu omologul lui ucrainean, Volodimir Zelenski, despre situația de la centrala nucleară de la Zaporijjie, sudul Ucrainei, aflată sub control rusesc, relatează Le Parisien. După această convorbire, șeful statului francez a cerut forțelor ruse să părăsească zona.

În discuția cu Zelenski, el a subliniat "îngrijorarea sa privind amenințarea pe care o reprezintă prezența, acțiunile forțelor armate ruse și contextul războiului cu conflicte în desfășurare, pentru siguranța și securitatea instalațiilor nucleare ucrainene și a cerut retragerea acestor forțe", a arătat Palatul Elysée.

Discuția telefonică a avut loc "în cursul dimineții" și a durat 1oră și 20 de minute", a arătat președinția franceză. Într-un tweet postat la începutul după-amiezii, președintele ucrainean i-a mulțumit omologului său francez pentru "ajutorul tangibil pentru apărare" și a arătat că a discutat cu Macron despre "ajutorul macro-financiar pentru Ucraina și provocările de securitate alimentară".

Centrala, cea mai mare din Europa, a fost ocupată la începutul lui martie de trupele ruse, la începutul invaziei în Ucraina lansate pe 24 februarie. De la sfârșitul lui iulie, mai multe lovituri, de care cele două părți se acuză reciproc, au țintit centrala, trezind teama de o catastrofă nucleară și provocând săptămâna trecută o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. 

O "catastrofă" la centrală ar amenința Europa întreagă, a avertizat luni Volodimir Zelenski, acuzând armata rusă că "bombardează orașele și comunitățile din împrejurimi" din această centrală nucleară.Ultima discuție telefonică între cei doi lideri datează de la 1 august. Președintele Macron, aflat în vacanță de pe 29 iulie la fortul Brégançon (Var), salutase reluarea transporturilor de cereale pe mare din sudul Ucrainei, blocate din cauza ofensivei ruse.

Sursa: RADOR