Parlamentul israelian a ales, duminică, cu 60 de voturi, noul guvern, punând capăt mandatului de 12 ani neîntrerupți ai lui Benjamin Netanyahu, potrivit Reutersm relatează News.ro.

Ultra-naționalistul Naftali Bennett va conduce noul cabinet, care cuprinde partide de la stânga la dreapta, pentru doi ani, înainte ca aliatul centrist Yair Lapid să preia funcția. 

59 de deputați, în principal de la Partidul Likoud al lui Netanyahu, de extremă dreapta și de la partidele ultra-ortodoxe s-au opus. 

În discursul său, Naftali Bennett, noul premier ales, a spus: "Acest Guvern își începe activitatea sub cea mai gravă amenințare de securitate", a declarat el referitor la Iran, inamicul Israelului, asigurând că țara sa "își va rezerva libertate totală de acțiune" contra Teheranului.

"Înțeleg că nu va fi o zi ușoară pentru mulți, dar nu este zi de doliu, este ziua schimbării, a schimbării regimului într-o democrație", a declarat șeful dreptei radicale înainte votului de încredere din partea deputaților pentru Guvernul său.

Knesset, Parlamentul israelian, s-a reunit duminică în sesiune specială. 

Înaintea votului, Netanyahu a afirmat: "Dacă destinul nostru este de a fi în opoziție, o vom face cu capul sus, vom face să cadă acest Guvern și ne vom întoarce pentru a conduce țara în felul nostru (...). Ne vom întoarce în curând". 

"Bennett și prietenii săi sunt o dreaptă falsă și populația știe foarte bine", a declarat Netanyahu, care a lăudat "reușitele" Guvernului său, citând în special acordurile de normalizare a relațiilor cu țările arabe și "operațiunile exterioare" între care cea din 2018 care a permis Statului evreu să obțină arhivele nucleare iraniene.