În contextul consultărilor pentru formarea guvernului în Italia, cazul Berlusconi a zguduit majoritatea și pare să pună bețe în roate viitorului executiv, relatează Euronews Italia.

Potențialul premier, Giorgia Meloni, asigură că ''Italia nu va fi niciodată veriga slabă a Occidentului, iar noul guvern va fi ferm atlantist sau nu va fi deloc''.

Joi dimineața au început consultările de la Palatul Quirinale pentru formarea noului guvern. Ele continuă vineri.

În acest context, Silvio Berlusconi a revenit asupra declarațiilor sale privind relația cu președintele rus. 

Eram prieten cu Putin, dar acum nu mai sunt 

''Nu neg deloc relația mea de prietenie din trecut cu Vladimir Putin, numai că astăzi, împrejurările s-au schimbat'', spune liderul Forza Italia, Silvio Berlusconi, într-un interviu acordat ziarului Il Corriere, după publicarea înregistrării off the record în care pare să învinuiască Kievul de războiul din Ucraina și în care vorbește despre apropierea sa de Putin. ''Totul este în afara contextului – se apără fostul premier – materialul a fost difuzat fără a cunoaște sensul global al cuvintelor mele, cu unicul scop de a răspândi calomnie și dezinformare''.

''Declarațiile care mi-au fost furate”, subliniază el, ''se refereau la informații care mi-au fost date din surse autorizate''.

Berlusconi susține că a făcut ''un raționament mult mai larg'' care ''s-a încheiat cu condamnarea invaziei ruse și cu speranța unei soluții negociate, care să pună capăt acestui masacru și să protejeze drepturile poporului ucrainean''.

Președintele ”azzurrilor” afirmă apoi că nu a dat ''nicio declarație în care scuză invadarea Ucrainei de către Federația Rusă''. Poziția sa, spune el, ''coincide 100% cu cea a guvernului italian, a Uniunii Europene, a Alianței Nord-Atlantice, a aliaților noștri americani și condamnă clar atacul militar împotriva unui stat liber și suveran''. Și de aceea consideră că este ''paradoxal și chiar ridicol'' ca atlantismul său să fie pus la îndoială. Berlusconi definește ''furtul și înregistrarea în secret a unor bucăți din conversații private'' drept obiceiuri proaste.

Referindu-se apoi la relația sa cu potențialul premier Giorgia Meloni, Cavalerul spune: ''Nu aș vorbi de neînțelegeri, ci de discuții normale între forțe politice aliate, loiale, dar diferite''. La consultările de la Quirinale ''vom propune numele Giorgiei Meloni, în conformitate cu rezultatul electoral'', afirmă el.

Potrivit liderului Noi con Italia, Maurizio Lupi, cuvintele lui Silvio Berlusconi despre Rusia și Putin nu subminează formarea guvernului. ''Guvernul de centru-dreapta care se va naște – declară Lupi într-un interviu acordat ziarului Corriere della Sera – va fi pro-european și atlantist, fără doar și poate''.

În același timp, Lupi se întreabă ''cine vrea să slăbească nașterea acestui guvern lansând un material audio furat sau scos din context''.

La consultări ''vom merge cu toții împreună'', subliniază exponentul de centru-dreapta, ''și marți sau miercuri, guvernul va avea încrederea camerelor''.Cu toate acestea, Forza Italia nu a reușit să voteze pentru alegerea președintelui Senatului. ''Nu ascund faptul că pot exista fricțiuni sau probleme din partea Forza Italia – recunoaște el – Însă voturile nu se măsoară prin alegerea președintelui Senatului, ci doar când noul guvern va primi votul de încredere''.

''Pur și simplu ar fi iresponsabil să subminăm încrederea pe care alegătorii au acordat-o centrului-dreapta, mai ales că este pentru prima dată în zece ani când au ales o majoritate politică''.

Sursa: RADOR