Înaintea convorbirilor de la Teheran, președintele Putin a fost lăsat să aștepte timp de 50 de secunde de către omologul său turc, el arborând cu un aer stângaci și părând enervat în fața camerelor de luat vederi.

Presa turcă s-a grăbit să sublinieze că demersul e inspirat de o atitudine obișnuită a lui Putin, președintele rus fiind faimos prin întârzierile sale și prin faptul că îi lasă să aștepte pe omologii săi de pe alte meridiane.

În 2020, la Moscova, Putin l-a lăsat pe președintele Erdoğan să aștepte peste două minute înaintea întrevederii. Pagina turcă de web T 24 s-a întrebat dacă nu cumva această ultimă atitudine a lui Erdoğan a fost o "răzbunare”.

Întâlnirea din Iran a fost prima pe care Putin a avut-o cu liderul unei țări membre NATO după invazia Rusiei din Ucraina, survenită în luna februarie.

În imagini difuzate de de președinția turcă, Putin poate fi văzut așteptând în fața drapelelor celor două țări. Mâinile îi sunt strânse și îi zvâcnesc. Putin arată evident enervat, întorcându-se într-o parte și în alta, până la apariția lui Erdoğan.

"Vă salut, ce mai faceți, sunteți bine?”, l-a întrebat Erdoğan înainte ca ei să își strângă mâinile.

Joyce Karam, o corespondentă de la The National, un ziar din Abu Dhabi, a scris pe Twitter că incidentul a fost o "dulce răzbunare pentru Erdoğan, care în 2020 a fost umilit de Putin, fiind lăsat să îl aștepte timp de două minute în contextul jocului de putere promovat de Rusia”.

În urma întrevederii sale cu Erdoğan și cu șeful suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, Putin a spus că Rusia este gata să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.

Războiul din Ucraina a împiedicat o serie de vase să părăsească porturile de la Marea Neagră din cauza blocadei ruse. Se spune că, la nivel mondial, cerealele din Ucraina hrănesc până la 400 milioane de oameni, iar o criză acută de grâu ar duce la înfometarea altor 47 de milioane de oameni dacă aceste transporturi nu vor fi reluate, după cum se arată într-o declarație a Programului Mondial pentru Alimentație (World Food Programme - WFP).

Putin a spus că, în privința transporturilor de grâne, nu au fost soluționate toate problemele, "dar faptul că există deja un demers în acest sens, e un lucru bun”.Guvernul ucrainean nu a comentat declarațiile sale.

sursa: RADOR