Turcia nu va ratifica cererea de aderare a Suediei și Finlandei la NATO, Erdoğan așteaptă să vadă dacă cele două țări scandinave își țin "promisiunile", printre care exportul de arme și extrădarea opozanților, kurzi în special, scrie La Matin.

Turcia nu va ratifica cererea de aderare a Suediei și Finlandei la NATO "atâta timp cât promisiunile făcute de cele două țări nu vor fi "ținute", a declarat sâmbătă președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan. "Ne vom păstra poziția de principiu! Urmărim cu meticulozitate dacă promisiunile făcute de Suedia și de Finlanda vor fi ținute sau nu și, bineînțeles, decizia finală va reveni marii noastre adunări".

Până astăzi, 28 de state membre - din 30 - ale alianței atlantice au ratificat aderarea Suediei și Finlandei. Doar Ungaria și Turcia mai trebuie să-și dea acordul final în Parlament. Într-un important gest de concesie față de Turcia, pentru a obține aprobarea Ankarei pentru intrarea sa în NATO, Suedia a anunțat, vineri, că a autorizat din nou exporturile de material militar către Turcia. Ridicarea acestor restricții figura printre condițiile puse de Ankara.

La summitul de la Madrid, la sfârșitul lui iunie, Suedia, Finlanda și Turcia au semnat un memorandum care deschidea celor două națiuni accesul la NATO. Dar președintele turc a agitat imediat amenințarea cu un veto în eventualitatea în care unele condiții nu vor fi îndeplinite.

O delegație suedeză urmează să meargă în Turcia miercuri și joi pentru continuarea negocierilor. O reuniune tripartită a avut deja loc la sfârșitul lui august, în Finlanda. 

Unul din punctele cele mai sensibile privește zeci de cereri de extrădare a unor opozanți ai Ankarei - în primul rând militanți kurzi sau ai mișcării guleniste. Stockholmul și Helsinki subliniază că procesul se va supune deciziilor justiției independente de executiv. La începutul lui septembrie, Finlanda a respins cererea Turciei de a reevalua șase cereri de extrădare. Suedia autorizase, în august, prima extrădare a unui cetățean turc după acordul de la Madrid, dar dosarul se referea la o fraudă cu card bancar.

Sursa: RADOR