Președintele Recep Tayyip Erdoğan a avut discuții telefonice separate cu omologii săi din Rusia și Ucraina, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, pe fondul escaladării războiului dintre cei doi vecini, scrie Hurriyet.

Erdoğan, reales recent al 13-lea președinte al Turciei, a vorbit mai întâi cu Zelenski și apoi cu Putin pe 7 iunie. Demersul său cu cei doi lideri a venit după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, pe 6 iunie.

Potrivit declarațiilor făcute de Președinția turcă în urma discuțiilor, Erdoğan a propus înființarea unei comisii internaționale cu participarea experților din Rusia, Ucraina, ONU și Turcia pentru a investiga distrugerea barajului.

De asemenea, Erdoğan le-a spus omologilor săi că Turcia este pregătită să facă tot ce este necesar în acest scop, amintindu-le că, la fel cum părțile au convenit asupra acord privind cerealele, metode similare pot fi folosite și de această dată.

De asemenea, Erdoğan i-a îndemnat pe lideri să revină la negocieri, afirmând că prelungirea războiului va cauza mai multe victime civile.

În discuția cu Putin, Erdoğan a subliniat importanța menținerii acordului privind cerealele pentru a preveni o criză alimentară majoră în lume.

Pe 17 mai, Rusia a prelungit acordul cerealier cu încă două luni, avertizând că va fi ultima prelungire în cazul în care condițiile sale nu vor fi îndeplinite.Rusia spune că nu își poate exporta produsele precum grâul, amoniul și alte articole, din cauza sancțiunilor secundare asupra navelor rusești.

Peste 30 de milioane de tone de cereale ucrainene au fost exportate pe piețele mondiale de la lansarea acordului cerealier la jumătatea anului 2022.

Sursa: RADOR