O întâlnire între președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, și omologul lui rus, Vladimir Putin, este programată pe 5 august la Soci (Rusia).

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, va merge pe 5 august în Rusia, pentru a se întâlni cu omologul lui, Vladimir Putin, la Soci (sud), a anunțat marți președinția turcă, citată de La Libre Belgique. Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată pe 19 iulie la Teheran, cu trei zile înaintea semnării unui acord între Moscova, Kiev, Ankara și Națiunile Unite pentru a permite reluarea comerțului cu cereale ucrainene prin Marea Neagră, blocat de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia.

Centrul de coordonare pentru această reluare a comerțului cu cereale trebuie să se deschidă oficial miercuri la Istanbul.

Această întâlnire surpriză pe malul Mării Negre vine de asemenea când președintele turc amenință din mai cu o ofensivă în nord-estul Siriei, pentru a stabili o zonă de securitate de 30 km la frontiera sa pentru a-i îndepărta pe combatanții kurzi din PKK și pe aliații lor.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este considerat o organizație teroristă de către Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană.

La Teheran, Erdoğan s-a arătat hotărât să facă această ofensivă în ciuda opoziției repetate a președintelui Putin și a omologului său iranian, Ebrahim Raissi, care susțin, ambii, milițiile auxiliare din regiune.

Cei trei șefi de stat au semnat totuși un comunicat comun care susține implicit Ankara, afirmând că "resping toate inițiativele de autodeterminare ilegale".

Sursa: RADOR