Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales duminică după al doilea tur al scrutinului prezidențial, a anunțat Înaltul comitet electoral al Turciei, scrie AFP, citată de Agerpres.

"Pe baza rezultatelor provizorii, s-a constatat că Recep Tayyip Erdogan a fost reales președinte" al țării, a declarat președintele Înaltului comitet electoral al Turciei (YSK), Ahmet Yener, citat de agenția de stat Anadolu.

Rezultatele oficiale finale ar urma să fie anunțate la începutul săptămânii.

Președintele rus Vladimir Putin a fost printre primii care l-au felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa la conducerea Turciei, evocând un "rezultat logic" care oferă "dovada clară" a sprijinului popular pentru politica sa, scrie AFP, conform sursei citate.

"Victoria în aceste alegeri este rezultatul logic al muncii dumneavoastră devotate la conducerea Republicii Turce, o dovadă clară a sprijinului poporului turc pentru eforturile dumneavoastră de a întări suveranitatea statului și de a urmări o politică externă independentă, a indicat Putin, potrivit declarațiilor publicate pe site-ul Kremlinului.

Președintele francez, Emmanuel Macron, l-a felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa ca președinte al Turciei, spunând că "Franța și Turcia au provocări imense de depășit împreună".

Printre aceste "provocări", președintele francez citează, pe Twitter, "revenirea păcii în Europa, viitorul Alianței noastre euro-atlantice, Marea Mediterană".

"Împreună cu președintele Erdogan, pe care îl felicit, vom continua să mergem înainte", a adăugat șeful statului francez.

De asemenea, cancelarul german, Olaf Scholz, i-a adresat felicitări lui Erdogan pentru realegerea sa la președinția țării, afirmând că Turcia și Germania sunt "aliați apropiați", ale căror popoare și economii sunt profund legate".

"Felicitări președintelui Erdogan. Împreună dorim să facem să avanseze agenda noastră comună cu un nou elan", a scris cancelarul Scholz pe Twitter.

Și președintele Klaus Iohannis l-a felicitat luni pe Erdogan.

”Felicitări, domnule președinte Erdoaan, pentru realegerea în funcție! Aștept cu nerăbdare să continuăm cooperarea strânsă, bazată pe Parteneriatul Strategic dintre țările noastre”, a scris Iohannis pe Twitter.