În Turcia, imunitatea a mai mult de un sfert din parlamentari va fi ridicată. Prin promulgarea legii privind eliminarea imunităţii, preşedintele Recep Erdogan îşi consolidează puterea.

În urma promulgării acestei legi adoptată recent în Parlamentul de la Ankara, 138 de parlamentari turci riscă să rămână fără imunitate. Astfel, procurorii vor decide care parlamentari îşi pot exercita mandatul şi care nu. Legea îi vizează în primul rând pe membrii fracţiunii prokurde HDP, acuzaţi de Erdogan că sunt "braţul politic" al Partidului Muncitoresc Kurd (PKK), organizaţie considerată teroristă de către autorităţile turce, scrie Spiegel Online.

Cei 138 de parlamentari dintr-un total 550 de deputați, de la toate partidele reprezentate în Parlament, au dosare, inclusiv pentru declaraţii politice. 50 dintre ei sunt membri ai HDP, formaţiunea prokurdă de opoziţie având 59 de parlamentari. 

Opoziția a criticat dur legea, în condiţiile în care acuzațiile împotriva parlamentarilor HDP se referă la declaraţii politice şi nu la fapte de corupție sau luare de mită. Mai multe dosare au fost deschise ca urmare a faptului că aceştia au pledat, în cadrul unor discursuri, pentru autonomia kurdă.

În cazul în care parlamentarii prokurzi sunt găsiţi vinovaţi, locul lor nu va putea fi ocupat de colegi de partid. Constituţia prevede alegeri parţiale în astfel de situaţii, iar şansele ca locurile lor să fie câştigate de AKP, formaţiunea preşedintelui Erdogan, sunt mari.

De altfel, acesta pare a fi şi calculul liderului de la Ankara. Dacă AKP ar obţine o majoritate de două treimi în Parlament, atunci ar putea propune şi adopta modificarea Constituţiei. Recep Erdogan doreşte revizuirea Constituţiei în vederea stabilirii unui sistem prezidenţial.