În Turcia, imunitatea a mai mult de un sfert din parlamentari va fi ridicată. Prin promulgarea legii privind eliminarea imunității, președintele Recep Erdogan își consolidează puterea.

În urma promulgării acestei legi adoptată recent în Parlamentul de la Ankara, 138 de parlamentari turci riscă să rămână fără imunitate. Astfel, procurorii vor decide care parlamentari își pot exercita mandatul și care nu. Legea îi vizează în primul rând pe membrii fracțiunii prokurde HDP, acuzați de Erdogan că sunt "brațul politic" al Partidului Muncitoresc Kurd (PKK), organizație considerată teroristă de către autoritățile turce, scrie Spiegel Online.

Cei 138 de parlamentari dintr-un total 550 de deputați, de la toate partidele reprezentate în Parlament, au dosare, inclusiv pentru declarații politice. 50 dintre ei sunt membri ai HDP, formațiunea prokurdă de opoziție având 59 de parlamentari. 

Opoziția a criticat dur legea, în condițiile în care acuzațiile împotriva parlamentarilor HDP se referă la declarații politice și nu la fapte de corupție sau luare de mită. Mai multe dosare au fost deschise ca urmare a faptului că aceștia au pledat, în cadrul unor discursuri, pentru autonomia kurdă.

În cazul în care parlamentarii prokurzi sunt găsiți vinovați, locul lor nu va putea fi ocupat de colegi de partid. Constituția prevede alegeri parțiale în astfel de situații, iar șansele ca locurile lor să fie câștigate de AKP, formațiunea președintelui Erdogan, sunt mari.

De altfel, acesta pare a fi și calculul liderului de la Ankara. Dacă AKP ar obține o majoritate de două treimi în Parlament, atunci ar putea propune și adopta modificarea Constituției. Recep Erdogan dorește revizuirea Constituției în vederea stabilirii unui sistem prezidențial.