Judecători, polițiști și guvernatori arestați sau demiși, declarații privind instituirea pedepsei cu moartea. Europenii avertizează asupra nerespectării statului de drept. SUA suspendă traficul aerian din și înspre Turcia.

Autoritățile turce au reintrodus starea de urgență la Istanbul, șeful poliției primind ordin să doboare orice elicopter care decolează fără permisiune, în timp ce echipaje înarmate de poliție patrulează străzile.

Poliția din Istanbul a primit și întăriri consistente, pentru a contracara eventuale acțiuni al susținătorilor puciului, după ce duminică seara și în cursul nopții au avut loc ciocniri armate între participanții la tentativa de lovitură de stat militară și autorități.

În acest timp, Erdogan continuă campania de epurare. Aproape 8.000 de polițiști au fost destituiți noaptea trecută de autorități, fiind suspectați de legături cu lovitura de stat. Circa 6.000 de persoane din sistemul judiciar și militar, inclusiv 103 amirali și generali, au fost reținuți, din același motiv.

Furiei lui Erdogan nu i-a scăpat nici asistentul său personal pe probleme militare. Colonelul Ali Yazici a fost arestat duminică, fiind bănuit de implicare în tentativa de lovitură de stat. Yazici se afla vineri seara la Ankara.

Totodată, au fost demiși 30 de guvernatori, adică mai mult de o treime din total, și 47 de guvernatori de districte.

Erdogan vorbește de reintroducerea pedepsei cu moartea

De altfel, președintele Recep Tayyip Erdogan a promis să curețe instituțiile statului de "virusul” care a provocat revolta de vineri.

El le-a cerut susținătorilor săi să rămână în stradă, subliniind, într-un discurs la Istanbul, că lovitura de stat a fost zădărnicită de voința populației.

"Aceasta nu este o operațiune de 12 ore. Săptămâna care vine este foarte importantă. Nu abandonați piețele, nu vă relaxați”, a declarat Erdogan. În același discurs, președintele s-a referit la posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea în Turcia, abolită în 2004 în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană.

"Ca guvern și stat, cunoaștem și auzim cererea voastră. Nu putem ignora această cerere", le-a răspuns el simpatizanților care au cerut executarea puciștilor."Cred că guvernul va discuta cu opoziția despre acest lucru și fără îndoială va fi luată o decizie", a adăugat Erdogan.

Replica opoziției a venit imediat, Ayhan Bilgen, purtătorul de cuvânt al Partidul Democratic al Popoarelor din Turcia (HDP, prokurd), afirmând că formațiunea nu va susține nicio eventuală propunere prezentată în Parlament privind reintroducerea pedepsei cu moartea. 

Declarația a provocat îngrijorare și la nivel european.

Șeful diplomației austriece, Sebastian Kurz, a declarat, într-un interviu pentru Kurier, că reintroducerea pedepsei cu moartea ar fi "absolut inacceptabilă”.

"Nu trebuie să asistăm la epurări arbitrare sau pedepse penale în afara cadrului asigurat de statul de drept și sistemul de justiție”, a afirmat Kurz.

Și Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă și de Securitate, Federica Mogherini, a atras atenția ausupra derapajelor din Turcia, după puciul eșuat.

 

"Noi spunem astăzi că statul de drept trebuie protejat pentru binele Turciei ... Nu există nicio scuză pentru ca Turcia să ia măsuri pentru a se îndepărta de statul de drept"

 a afirmat Mogherini, adăugând că miniștrii de Externe din UE vor transmite un mesaj puternic în acest sens autorităților de la Ankara.

Un avertisment a lansat și ministrul de Externe francez, Jean-Marc Ayrault: "Trebuie să fim vigilenți pentru ca autoritățile turce să nu instituie un sistem politic care să facă o cotitură de la democrație".

Iar prin vocea purtătorului de cuvânt, Steffen Seibert, Guvernul de la Berlin a lansat cel mai dur avertisment: reintroducerea pedepsei cu moartea, ar însemna sfârșitul negocierilor de aderare la UE.  

Comisarul pentru Extindere: Autoritățile turce aveau pregătite listele cu magistrații arestați

"Lucrurile arată de parcă totul ar fi fost pregătit din timp. Listele erau pregatite pentru a fi folosite într-o anumită etapă", a declarat comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, citat de Reuters. 

Oficialul UE s-a declarat foarte îngrijorat de cursul evenimentelor din Turcia: "Se întâmplă exact lucrurile de care ne temeam".

SUA au interzis zborurile spre și dinspre Turcia până pe 1 septembrie

Administrația americană de Aviație (FAA) a anunțat duminică interzicerea tuturor zborurilor între SUA și Turcia până pe 1 septembrie. Interdicția vizează și cursele comerciale și pe cele private. Practic, nicio companie aeriană, americană sau străină, nu are voie să zboare în SUA din Turcia, nici direct, nici via o țară terță.

Nicio companie americană nu are zboruri către Turcia, astfel că decizia va afecta în mod semnificativ compania Turkish Airlines, care a inclus zborurile către SUA în strategia sa de dezvoltare.

Aceasta avea curse către Los Angeles, New York, Atlanta, Houston, San Francisco, Washington Dulles și Chicago.