Recep Tayip Erdogan a surprins pe toată lumea, anunțându-și intenția de a avansa cu o lună alegerile prezidențiale pentru a le fixa pe 14 mai, relatează ABC.

Liderul Turciei își joacă realegerea în mijlocul unui climat intern marcat de criza economică care aduce o inflație de aproximativ 85%, în fața unei opoziții care nu este decisă cu privire la numele candidatului care îl va înfrunta la urne și cu partide cheie pentru a forma majorități în parlament, cum ar fi Partidul Democrat al Poporului Kurd (HDP), aflat în pragul scoaterii în afara legii.

Turcii vor trebui să aleagă dacă vor să continue cu modelul islamic implementat încă din 2003 de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan sau să redea puterea Partidului Popular Republican (CHP) și să recupereze secularismul.

Președintele în vârstă de 68 de ani a învățat din istoria recentă și a legat acest avans de alegerile pe care țara le-au ținut pe 14 mai 1950, an în care Partidul Democrat al lui Adnan Menderes a fost devastat și CHP-ul s-a scufundat. Menderes a fost executat un deceniu mai târziu de către armată în urma unei lovituri de stat.

Erdogan a declarat că "națiunea noastră va spune din nou puciștilor și incompetenților, 73 de ani mai târziu, că este suficient" și a avertizat că opoziția "caută să conducă țara printr-un președinte marionetă".

Numele care se aude cel mai mult în rândurile CHP este cel al lui Ekrem Imamoglu, care și-a demonstrat deja capacitatea de a se impune în fața islamiștilor la urne prin victoria sa la ultimele alegeri municipale de la Istanbul. Problema este că primarul social-democrat a fost condamnat recent la doi ani, șapte luni și 15 zile de închisoare pentru că i-a numit "proști" pe membrii Colegiului Electoral care au obligat la repetarea alegerilor. A doua oară a ieșit tot el câștigător.

Din punct de vedere tehnic, ar putea fi candidat la președinție în mai pentru că a făcut recurs la această decizie, dar nici liderul partidului său, Kemal Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, nu și-a clarificat planurile. În cei 13 ani în care a fost liderul CHP, Kilicdaroglu, o figură nu prea carismatică, nu a reușit niciodată să-l învingă pe Erdogan.

Un alt nume care apare ca un posibil adversar al celui care a condus țara timp de două decenii este cel al lui Meral Aksener, istoric și fost ministru de Interne în anii 1990, care conduce Partidul Binelui ("Iyi", în turcă), formațiune conservatoare și seculară.

Sursa: RADOR