Tensiunile dintre Turcia și Olanda cresc după ce guvernul olandez a interzis venirea în țară a ministrului turc de externe și intrarea ministrul turc al familiei în consulat. Au existat proteste atât la Rotterdam, cât și la Ankara. Turcia amenință.

update 12/03

Ministrul turc al familiei, Fatma Sayan Kaya, a denunțat, la revenirea sa în Istanbul, modul "lamentabil" în care au tratat-o autoritățile olandeze, care au expulzat-o și condus-o la frontiera cu Germania, scrie AFP, citat de Agerpres.

"Am suferit un tratament grosolan și jenant (...) A trata astfel o femeie ministru este lamentabil", a declarat Sayan Kaya pe aeroportul Ataturk din Istanbul.

Tot la Istanbul, duminică, manifestanții au smuls drapelul Olandei de pe clădirea consulatului olandez și l-au înlocuit cu un steag al Turciei.

Prim-ministrul olandez Mark Rutte, pe de altă parte, a asigurat că va face tot posibilul pentru o "dezescaladare" a tensiunilor diplomatice între Olanda și Turcia.

"Nu am trecut printr-o asemenea experiență, însă noi dorim să fim partea mai prudentă. Dacă ei vor escalada situația, va trebui să răspundem, dar vom face tot ce depinde de noi pentru o dezescaladare", a afirmat Rutte.

"Olanda nu se va lăsa șantajată", a subliniat el, calificând drept "total inacceptabil" faptul că ministrul turc al familiei a ignorat solicitarea autorităților olandeze de a nu veni la Rotterdam.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, însă, insistă că Olanda va plăti prețul pentru că a subminat relațiile cu Ankara, scrie Reuters.

"Vor plăti cu siguranță prețul și vor învăța ce este diplomația. Îi vom învața diplomația internațională", a spus Erdogan.

+++

Conflictul dintre Turcia și Olanda escaladează. După ce Guvernul olandez a interzis aterizarea la Rotterdam a ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu, care voia să participe la un miting de susținere a puterilor prezidențiale din Turcia, peste 1.000 de oameni s-au strâns, sâmbătă seara, în fața Consulatului turc din Rotterdam pentru a protesta. 

 

Manifestanții au scandat, au aruncat cu sticle și au distrus mașini ale poliției, în timp ce poliția olandeză a folosit cai și tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii.

Manifestații au fost și în Turcia, tot în noaptea de sâmbătă spre duminică, unde peste o mie de manifestanți s-au strâns în fața Consulatului Olandei la Istanbul și a Ambasadei Olandei la Ankara. Aceștia au aruncat cu ouă și portocale în clădiri, au scandat și au cântat imnul turc.

 

Înainte ca manifestațiile să escaladeze, autoritățile olandeze l-au expulzat pe ministrul turc pentru probleme sociale și familie, Betul Sayan Kaya, pe care cele câteva sute de manifestanți din fața consulatului Turciei cereau să o vadă, înapoi în Germania.

Sayan Kaya, împreună cu mai mulți membri ai familiei, se deplasa spre Rotterdam la bordul unei mașini, dar poliția olandeză nu a permis accesul vehiculului în incinta consulatului din localitate și a fost escortată la granița cu Germania.

Ea intenționa să participe duminică la un miting al turcilor din Olanda, pentru a promova modificările constituționale care prelungesc puterea lui Erdogan și care vor fi supuse unui referendum pe data de 16 aprilie.

Șeful diplomației turce, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care nu a fost primit, sâmbătă, în Olanda, este așteptat, duminică, în Franța, unde a fost invitat de o asociație turcă locală pentru participa la un miting într-o sală din centrul de congrese din Metz.

Turcia a anunțat că va lua cele mai dure contramăsuri după ce Olanda a interzis intrarea ministrului turc al familiei în clădirea consulatului turc de la Rotterdam, a declarat duminică premierul Binali Yildirim.

"Am protestat în modul cel mai puternic față de această situație și le-am transmis autorităților olandeze că vor exista contramăsuri dure (...) Vom răspunde pe măsură acestui comportament inacceptabil. Așa-zișii noștri prieteni europeni, care cu fiecare ocazie vorbesc despre democrație, libertate de exprimare, drepturile omului, au rămas încă o dată repetenți în fața acestui eveniment", se arată într-un comunicat emis duminică de către premierul turc Yildirim.

+++

update Premierul olandez Mark Rutte a calificat remarcile președintelui turc drept "nebunești" și "deplasate".

"Înțeleg că sunt supărați, dar asta a fost total deplasat", a declarat premierul olandez.

+++

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat, sâmbătă, că va riposta după ce Olanda a interzis vizita ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu, care voia să participe la un miting de susținere a puterilor prezidențiale din Turcia.

Erdogan spune că atitudinea guvernului de la Haga este o "rămășiță" a nazismului și a lăsat să se înțeleagă că avioanele olandeze nu vor mai ateriza de acum înainte în Turcia, relatează agențiile internaționale, citate de Agerpres.


"Sunt rămășițe ale nazismului. Sunt fasciști. Puteți să interziceți ministrului nostru de externe să zboare, însă începând de acum să vedem cum vor mai ateriza avioanele voastre în Turcia", a declarat Erdogan la Istanbul.

De asemenea, Turcia l-a convocat la Ministerul de Externe pe însărcinatul cu afaceri olandez la Ankara pentru a protesta împotriva deciziei autorităților olandeze de a-i interzice ministrului turc de externe să ia parte la un miting în Olanda în favoarea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Totul a început vineri, când autoritățile orașului Rotterdam au retras permisiunea ca Mevlut Cavusoglu să ia parte la mitingul de susținere a schimbărilor constituționale pentru întărirea puterilor prezidențiale în Turcia de sâmbătă.

Șeful diplomației turce a spus, sâmbătă, că intenționează, chiar și așa, să meargă în Olanda pentru mitingul în favoarea unui vot favorabil la referendumul din Turcia privind extinderea puterilor președintelui Recep Tayyip Erdogan, în ciuda opoziției exprimate de guvernul olandez.

"Mă voi duce la Amsterdam astăzi (sâmbătă - n.r). Vom impune sancțiuni dure Olandei dacă această vizită este împiedicată", spune el cu câteva ore înainte de a pleca spre Rotterdam.

De asemenea, ministrul turc a mai afirmat și că că Olanda îi tratează pe cetățenii turci ca ostatici prin interzicerea contactelor cu Ankara.

Guvernul olandez a interzis avionului ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze pe teritoriul țării.

"Autoritățile turce au amenințat public cu sancțiuni. Acest lucru face imposibilă căutarea unei soluții rezonabile. De aceea, Olanda a transmis că retrage drepturile de aterizare pentru avionul ministrului turc", se menționea în comunicatul guvernului olandez.

Olanda nu este singura țară care ia atfel de decizii. Alte orașe europene au decis de asemenea să interzică participarea oficialilor turci la astfel de reuniuni.