Turcia și SUA traversează o criză diplomatică serioasă, care a provocat și declinul puternic al lirei turcești.

Relaţiile între Ankara şi Washington s-au tensionat puternic în ultimele săptămâni. SUA au impus sancţiuni şi au ridicat tarifele la importurile de aluminiu şi oţel din Turcia, în urma unei dispute legate de încarcerarea unui pastor evanghelic american. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat „războiul economic” care a provocat un declin puternic al monedei naționale și a îndemnat populația să vândă aur și valute pentru a susține lira.

Dar Erdogan nu s-a oprit aici și a declarat marţi că ţara sa va „boicota” aparatele electronice americane.

„Vom aplica un boicot împotriva produselor electronice americane. Ei au iPhone, dar există şi Samsung pe de altă parte”, a declarat Erdogan într-un discurs rostit la Ankara.

Produsele companiei americane Apple sunt cele mai utilizate în Turcia, inclusiv de către preşedintele Erdogan care se fotografiază regulat cu un iPhone sau iPad în mână, notează presa internațională, citată de Agerpres. De altfel, chiar în timpul puciului eşuat din noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, Erdogan îşi chemase susţinătorii în stradă prin aplicaţia telefonică FaceTime, dezvoltată de Apple.

„Avem de asemenea Vestelul nostru”, a spus în continuare Erdogan, referindu-se la o marcă electronică turcă.

Erdogan a mai spus că Turcia a luat măsurile necesare cu privire la economie, pe fondul unei puternice deprecieri a monedei naţionale lira în urma disputei cu Washingtonul, dar este important ca ea să menţină o poziţie politică fermă.