Președintele Recep Tayyip Erdogan le-a cerut luni turcilor cu drept de vot din Europa să îi sfideze pe "nepoții nazismului" și să sprijine referendumul din această lună pentru modificarea Constituției.

Noile comentarii ale liderului de la Ankara vor stârni din nou nemulțumire în Europa, notează Reuters, preluată de Agerpres.

Erdogan a criticat în mod repetat mai multe țări europene, printre care și Germania, în campania pentru referendumul privind modificarea Constituției, în vederea stabilirii unui regim prezidențial, acuzându-le de tactici care amintesc de "nazism" prin interzicerea participării unor miniștri turci la marșuri ale votanților turci din străinătate.

Germania a fost scandalizată de referirile la trecutul său nazist. Cancelarul Angela Merkel a atras atenția că aceste afirmații trebuie să înceteze.

Erdogan a mai declarat că, dacă va fi nevoie, va supune unui referendum și chestiunea reintroducerii pedepsei cu moartea. Turcia a renunțat la pedeapsa cu moartea în urmă cu peste un deceniu, ca parte a eforturilor de a adera la Uniunea Europeană.

Reintroducerea pedepsei capitale — pe care mai multe voci au cerut-o după tentativa de puci de la 15 iulie anul trecut — nu ar face decât să pună capăt eforturilor Turciei de a se alătura UE, potrivit unor oficiali ai blocului comunitar.