La câteva ore după condamnarea sa de către un tribunal turcesc și după mitingurile organizate de partidele de opoziție pentru a-l susține, primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu, a acordat un interviu ziarului elen Kathimerini.

Miercurea trecută, instanța l-a condamnat la doi ani, șapte luni și 15 zile de închisoare pentru „insultarea” unor funcționari publici, și anume a comisiei electorale din Turcia, după alegerile pline de suspans din 2019. Primarul Istanbulului a susținut că la acea vreme i-a răspuns, de fapt, ministrului de interne, Süleyman Soylu, care îl făcuse „prost” pe İmamoğlu.

„În 2019 au anulat victoria lui İmamoğlu la o diferență de 13.000 de voturi. Apoi au pierdut cu 800.000 de voturi. Vor să facă aceleași greșeli?” s-au întrebat analiștii rețelei de televiziune de opoziție Halk Tv în seara în care s-a anunțat decizia instanței. În cazul în care sentința rămâne definitivă, İmamoğlu se va confrunta cu privarea de drepturi politice, nu va mai putea fi primar și nici nu va mai putea să-și depună candidatura pentru realegerea sa. Procedura de judecare a cauzei de către Curtea de Apel poate dura până la doi ani.

Joia trecută, procurorul a făcut apel. Cercurile judiciare susțin că demersul procurorului ar putea avea drept scop accelerarea procedurilor de validare a hotărârii judecătorești din prima instanță. Colaboratorii lui İmamoğlu spun că procurorul nu a găsit sentința drept „suficientă”.

Imediat după anunțarea deciziei instanței, mii de cetățeni s-au adunat în jurul clădirii primăriei din Istanbul, iar la fața locului au venit și İmamoğlu și președintele Partidului Bun, Meral Akșener, demers interpretat drept sprijin politic și pentru posibilele planuri politice de viitor ale primarului Istanbulului.

Dinspre tabăra guvernamentală se afirmă că decizia instanței nu este definitivă și se subliniază că toată lumea ar trebui să aștepte decizia Curții de Apel. Süleyman Soylu l-a numit pe Imamoglu „cel mai eșuat primar din istorie”.

În rândul opoziției există temerea că până la alegerile din iunie 2023 ar putea fi luate acțiuni legale care să blocheze candidatura lui İmamoğlu. În același timp, există și zvonuri că ministrul de Interne, Soylu, l-ar putea înlătura din funcție pe baza altor acuzații și ar putea numi un funcționar public la primăria Istanbulului. Această formulă a fost aplicată în zeci de municipalități din sud-estul Turciei, unde primarii aleși au fost acuzați de colaborare cu organizații teroriste.

Pentru tabăra guvernamentală, „candidatul ideal al opoziției” este Kemal Kılıçdaroğlu, care în sondajele de opinie pare să fie singurul care pierde în fața lui Erdogan. Acesta este poate și motivul pentru care partenerul de guvernare al lui Erdogan, președintele Partidului Acțiunii Naționale (MHP), Devlet Bahçeli, printr-un mesaj pe Twitter, a susținut că „mitingul și îmbrățișările dintre İmamoğlu și Akșener sunt o conspirație împotriva lui Kılıçdaroğlu, care atunci se afla în Germania. Ținta jocului este Kılıçdaroğlu”.

Sursa: RADOR