Un bărbat a profanat cartea sacră a musulmanilor în fața unei moschei la Stockholm.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat joi Suedia pentru că a autorizat o manifestație în timpul căreia a fost ars un Coran, întunecând și mai mult șansele de a vedea această țară nordică aderând la NATO, scrie La Libre Belgique.

"Îi vom învăța pe occidentalii aroganți că a-i insulta pemusulmani nu ține de libertatea de exprimare", a declarat Erdogan într-o intervenție televizată, adăugând că el condamnă acest incident "în termenii cei mai duri".

Un irakian în vârstă de 37 de ani care a fugit din țara sa a dat foc miercuri câtorva pagini dintr-un exemplar al unui Coran în fața celei mai mari moschei din Stockholm în timpul unei "adunări" autorizate de poliția suedeză.

Acest gest, criticat și de Maroc și de SUA, a adunat circa o sută de gură cască și de jurnaliști. Însărcinatul du afaceri al Suediei la Rabat a fost convocat miercuri la Ministerul marocan al Afacerilor Externe.

În ianuarie deja, un extremist de dreapta suedezo-danez a dat foc unui Coran în apropierea ambasadei Turciei la Stockholm, declanșând furia lumii musulmane. 

Câteva zeci de manifestanți irakieni au reușit joi să pătrundă pentru scurt timp în interiorul ambasadei Suediei la Bagdad în semn de protest față de gestul irakianului de la Stockholm, a constatat un fotograf al AFP.

Protestatarii, partizani ai liderului șiit irkian Moqtada Sadr, au rămas circa un sfert de oră în reprezentanța diplomatică suedeză și au ieșit calm la sosirea forțelor de ordine, potrivit acestui fotograf.

Sursa: RADOR