Președintele intenționează să obțină câștiguri politice din dezbaterea privind pedeapsa capitală, așa cum a făcut cu deblocarea intrării Suediei și Finlandei în NATO, notează El Mundo.

Nici nu a pus bine piciorul pe pământul său, victorios după summit, că președintele turc a și dat un alt subiect presei: pedeapsa capitală va reveni în țară dacă se va considera necesar. Asta după ce a subliniat la Madrid că Suedia a promis să extrădeze "73 de teroriști" în Turcia și că, dacă nu respectă acordul, el ar putea da înapoi în aprobarea extinderii NATO. Nu este prima dată când Recep Tayyip Erdogan introduce în dezbaterea publică problema pedepsei cu moartea, care se bucură de un sprijin considerabil.

"Dacă este necesar, ar trebui să o readucem pe ordinea de zi și să o discutăm. Ar trebui să vedem ce iese din această dezbatere", a spus Erdogan, în cuvinte citate de rețeaua privată NTV. "După cum am mai spus, dacă Parlamentul ia această decizie ca urmare a muncii Ministerului nostru al justiției, o voi aproba", a adăugat el. Deși șeful statului turc nu a luat o poziție în această chestiune, apelurile sale periodice de a o aborda și apoi de a-și viza inamicii arată intențiile sale.

Ultima tentativă a avut loc în urmă cu doar o săptămână și a fost pentru a-i alerta pe piromani. După ce a vizitat o zonă din sudul Turciei unde 4.500 de hectare au fost cuprinse de flăcări și a aflat despre arestarea unui presupus incendiator, Erdogan a spus că pedeapsa ar trebui să fie "intimidantă, iar dacă este pedeapsa cu moartea, să fie pedeapsa cu moartea". La scurt timp, din provincia Agri, ministrul justiției, Bekir Bozdag, a asigurat că comentariile președintelui "sunt o instrucțiune pentru noi".

Turcia a înlocuit pedeapsa capitală cu închisoarea pe viață agravată în 2004, ca parte a eforturilor premierului de atunci, Erdogan, de a adera la Uniunea Europeană. Ultima execuție a avut loc în timpul prologului sângeroasei lovituri de stat din 1980. Însă, astăzi, visul european este mai departe ca oricând și Erdogan, a cărui popularitate este aparent în scădere din cauza administrării proaste a economiei, știe că aceasta este una dintre problemele care pot polariza țara în beneficiul său.

În 2019, liderul turc a asigurat la un miting că a fost "o greșeală" să se renunțe la pedepsa cu moartea. "Mă jignește să fiu nevoit să-i hrănesc pe cei care sunt în închisoare pentru martirizarea a 251 dintre cetățenii mei, polițiști și soldați, în noaptea loviturii de stat din 15 iulie 2015", le-a spus el participanților, arătând către membrii frăției predicatorului Fethullah Gülen. Aproape jumătate din deportările și extrădările pe care Turcia le solicită din Suedia și Finlanda sunt ale membrilor acestui grup.

Anterior, Erdogan deschisese dezbaterea privind pedeapsa cu moartea împotriva ucigașilor de minori, împotriva membrilor altor organizații teroriste și împotriva liderului PKK, Abdullah Öcalan, care este închis din 1999 în închisoarea din Insula Imrali, în Marea Marmara. De fiecare dată când a deschis subiectul, adepții săi au răspuns cu entuziasm. Partidul cu care guvernează în coaliție, Partidul de Acțiune Naționalistă, ultranaționalist, este un susținător fervent al unei astfel de pedepse.

Populația nu este cu mult mai departe. Majoritatea turcilor sunt în favoarea punerii capăt vieții deținutului, deși nu este clar pentru câte infracțiuni. În 2011, un sondaj al companiei Metropoll a indicat că 65% dintre turci ar dori ca pedeapsa cu moartea să fie restabilită pentru "anumite crime". În 2019, compania OCR a fost cea care a pus această întrebare și a indicat mai multe infracțiuni: 71,7% dintre turci ar susține pedeapsa cu moartea pentru "abuz asupra copiilor, crime sexiste și terorism".

Pentru a inversa reinstaurarea pedepsei cu moartea, trebuie modificată Constituția Republicii Turcia, al cărei text a suferit reforme specifice în ultimele două decenii. Articolul 38 din Magna Carta turcă spune că "nici pedeapsa cu moartea și nici confiscarea generală nu trebuie impuse ca pedepse". Pentru a face acest lucru, guvernul trebuie să aibă sprijinul opoziției. Partidul principal, CHP, social-democrat, s-a pronunțat în 2018 împotriva reintroducerii pedepsei capitale.

Sursa: RADOR