Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia este pregătită să se întâlnească cu liderii Greciei pentru a soluționa problema de explorare a energiei în apele contestate din estul Mediteranei, relatează Aljazeera.

Căutarea de gaze și petrol în Marea Mediterană a declanșat o dispută ce a dus la organizarea de exerciții rivale aeriene și marine în apele strategice dintre Cipru și insula greacă Creta.

Președintele Turciei este dispus să se întâlnească cu liderii greci pentru rezolvarea problemei.

„Ne putem întâlni, dacă există bună-voință. Putem vorbi prin videoconferință sau ne putem întâlni într-o țară terță", a spus Erdogan.

În centrul disputelor Grecia-Turcia s-a aflat, în ultima lună, o navă turcă de cercetare seismică, Oruc Reis, și o flotă de nave de război prezente în apele disputate din apropierea insulei grecești Kastellorizo.

Oficialii turci au încheiat misiunea de o lună și au ordonat navei să revină la țărm weekendul trecut pentru întreținere și reaprovizionare. Erdogan a semnalat că Oruc Reis se va întoarce la activitatea sa, spunând totodată că retragerea sa a fost deliberată.