Erdogan - în zonele afectate de cutremur

Președintele Recep Erdogan a vizitat miercuri sudul Turciei pentru a vedea distrugerile provocate de seism, pe fondul nemulțumirilor localnicilor față de ceea ce ei spun că e un răspuns lent al guvernului la eforturile de salvare și ajutor.
Bilanțul victimelor depășește 11.000 de persoane în Turcia și în Siria.
Numărul este de așteptat să crească, deoarece sute de clădiri prăbușite în multe orașe au devenit morminte pentru oamenii care dormeau în case în momentul în care a avut loc cutremurul dimineața devreme.
Locuitorii din sudul Turciei și din Siria au petrecut a doua noapte în ger, în timp ce echipele de salvatori încearcă să găsească oameni printre dărămâturi. Mulți turci au dormit în mașini sau pe străzi înveliți doar cu pături, fiindu-le teamă să revină în clădirile zguduite de cutremurul de 7,8 - cel mai puternic din 1999 - urmat la câteva ore de un alt seism puternic.
"Unde sunt corturile, unde sunt mașinile cu mâncare?", se întreabă Melek, 64 de ani, din orașul Antakya, spunând că nu a văzut nicio echipă de salvare.
"Nu am văzut nicio distribuire de alimente aici, spre deosebire de dezastrele anterioare din țara noastră. Am supraviețuit cutremurului, dar vom muri aici de foame sau de frig aici", spune el, potrivit Reuters.
Numărul morților a depășit 8.500 în Turcia. În Siria, deja devastată de 11 ani de război, bilanțul confirmat a urcat la peste 2.500 peste noapte, potrivit guvernului sirian și a unui serviciu de salvare care operează în nord-vestul controlat de rebeli.
Impact asupra alegerilor
Recep Erdogan, care a declarat stare de urgență în 10 provincii și a trimis trupe în ajutor, a sosit miercuri în orașul Kahramanmaras pentru a vedea pagubele și a vedea cum se desfășoară misiunile de salvare și ajutor.
Adresându-se reporterilor, Erdogan a spus că au fost probleme cu drumurile și aeroporturile, dar că totul se va îmbunătăți pe zi ce trece.
Dezastrul reprezintă o nouă provocare pentru Erdogan în contextul alegerilor din mai, care se anunțau deja a fi cele mai dificile încă dinainte de cutremure.
Orice percepție că guvernul nu reușește să abordeze dezastrul în mod corespunzător ar putea afecta perspectivele lui Erdogan la vot, dar analiștii spun că, pe de altă parte, el ar putea aduna sprijinul național în jurul răspunsului la criză și ar putea să-și consolideze poziția.
Jurnaliștii Reuters au văzut în Kahramanmaras în jur de 50 de cadavre învelite în pături pe podeaua unei săli de sport. Mai mulți oameni își căutau rudele printre morți.
În provincia Hatay, unde zeci de cadavre zăceau afară printre corturile Semilunii Roșii, oamenii deschideau sacii cu cadavre sperând să-i identifice pe cei dragi.
Cutremurul a distrus mii de clădiri, inclusiv spitale, școli și blocuri, zeci de mii persoane au fost rănite și nenumărați oameni au rămas fără adăpost în Turcia și nordul Siriei.
Autoritățile turce spun că aproximativ 13,5 milioane de oameni au fost afectați într-o zonă care se întinde pe aproximativ 450 km de la Adana în vest până la Diyarbakir în est.
Agenția de gestionare a dezastrelor din Turcia a declarat că numărul răniților se ridică la peste 38.000.
Opoziția turcă îl acuză pe Erdogan
Principalul partid de opoziție din Turcia, Partidul Republican al Poporului (Cumhuriyet Halk Partisi/CHP, social-democrat) l-a acuzat pe Recep Tayyip Erdogan pentru amploarea devastatoare a cutremurelor de luni, îndemnându-i pe primarii săi să îi ajute pe cei afectați, chiar dacă trebuie să se confrunte cu puterea statului, relatează EFE, preluată de Agerpres.
"Refuz să mă aliniez guvernului", a declarat într-un mesaj video șeful CHP, Kemal Kilicdaroglu, referindu-se la apelurile partidului de guvernământ AKP (Partidul Justiției și Dezvoltării) care a îndemnat la unitate națională după seria de cutremure de luni.
Subliniind că CHP nu va accepta obstacolele birocratice impuse municipalităților controlate de opoziție în distribuirea ajutoarelor, el i-a încurajat pe primarii din partidul său să acționeze pe cont propriu.
Potrivit CHP, în unele districte afectate de cutremur, partidul de guvernământ AKP intervine în distribuirea ajutoarelor dacă acestea provin din municipalități controlate de social-democrați, afirmând că nu o pot face în calitate de "ajutor municipal", întrucât ajutoarele trebuie distribuite doar ca "ajutor de stat".
"Dați-mi voie să o spun foarte clar. Dacă există un responsabil principal pentru acest proces, acesta este Erdogan. Acesta este guvernul care de 20 de ani nu a pregătit țara pentru cutremur", a concluzionat Kilicdaroglu, posibil candidat la alegerile prezidențiale din Turcia preconizate pentru 14 mai, care vor avea loc concomitent cu cele legislative.
Nevoi umanitare mari în Siria
Situația e cu atât mai grea în Siria, țară măcinată de mai mulți ani de un conflict intern care complică eforturile de salvare și de trimis ajutoare.
Locuitorii din teritoriul controlat de guvernul sirian contactați telefonic de jurnaliștii Reuters au descris răspunsul autorităților ca fiind lent, unele zone primind mai mult ajutor decât altele.
În orașul Jandaris din nordul Siriei, salvatorii și locuitorii au declarat că zeci de clădiri s-au prăbușit.
Lipsa echipamentelor pentru îndepărtarea plăcilor mari de beton împiedică eforturile de salvare ale celor prinși sub dărâmături.
Echipele de intervenție s-au străduit să ajungă în unele dintre zonele cele mai afectate, în pofida drumurilor distruse, a vremii nefavorabile și a lipsei resurselor și a echipamentelor. În unele zone nu există combustibil și electricitate.
Un serviciu de salvare care operează în nord-vestul Siriei aflat sub controlul insurgenților a declarat că numărul morților a crescut la peste 1.280 și peste 2.600 au fost răniți.
"Se estimează că numărul victimelor va crește semnificativ din cauza prezenței a sute de familii sub dărâmături, la peste 50 de ore de la cutremur”, a scris serviciul de salvare pe Twitter.
Ministrul sirian al sănătății a declarat că numărul morților în zonele controlate de guvern a crescut la 1.250, relatează al-Ikhbariya. Numărul răniților a ajuns 2.054, a spus el.
Comentarii