Erdogan își pune oameni în justiție cu mâna Parlamentului
Parlamentul turc a aprobat reorganizarea celor mai importante instanțe. Votul reprezintă o victorie pentru Recep Erdogan. Criticii săi susțin că președintele îi va elimina pe judecătorii incomozi și-și va intensifica presiunile asupra justiției.
Partidul de guvernământ AKP susține că legea va elimina blocajele din sistemul judiciar.
În schimb, oponenții săi apreciază că îi oferă și mai multe puteri lui Erdogan, într-un moment în care acesta încearcă să schimbe Constituția pentru a instaura republica prezidențială, relatează Reuters.
CHP, principalul partid de opoziție, a precizat că va face apel la Curtea Constituțională, deși este puțin probabil că un astfel de demers va avea șanse de izbândă.
Uniunea Europeană și-a manifestat în mod repetat îngrijorarea cu privire la erodarea independenței justiției în Turcia, mai mulți oficiali avertizând Ankara că se îndepărtează de standardele europene și de posibilitatea, și așa mică, de a adera la UE.
Potrivit modificărilor adoptate de Parlament, cei mai mulți dintre cei 711 judecători de la cele mai importante instanțe – Consiliul de Stat, care se ocupă de plângerile depuse de cetățeni împotriva guvernului, și Curtea Supremă de Apel.
Momentan, nu este clar câți vor fi numiți din nou în funcții. Noua lege prevede mai puțini judecători, iar numirea lor va fi făcută de Consiliul Superior al Magistraturii (HSYK), aflat sub controlul Ministerului Justiției.
De asemenea, Erdogan va numi o treime dintre judecătorii Consiliului de Stat, fapt ce-i va permite să-și trimită oamenii de încredere într-una dintre cele mai importante instanțe.
AKP susține că legea va permite reformarea unui sistem judiciar sufocat de două milioane de cazuri, unele nerezolvate de ani de zile.
Votul din Parlament vine după ce, luna trecută, a avut loc o remaniere fără precedent a Consiliului Superior al Magistraturii. 3.700 de judecători și procurori au fost mutați, mulți vorbind de o vânătoare de vrăjitoare.
Instanțele deja au devenit mult mai loiale agendei lui Erdogan, susțin oponenții săi, după epurările din sistemul judiciar în urma unui scandal de corupție, în 2013.
Surse citate de Reuters apreciază că este posibil ca HSYK să facă noile numiri cât mai curând posibil, ceea ce înseamnă că o eventuală încercare a Curții Constituționale de a declara neconstituțională legea nu va putea anula schimbările.
Comentarii