Donald Trump, președintele SUA, l-a primit la Casa Albă pe șeful statului turc, Recep Erdogan, în contextul în care relațiile dintre Washington și Ankara s-au răcit considerabil în ultima perioadă.

Totuși, Erdogan a calificat relația cu Statele Unite ca fiind „extraordinară”, chiar dacă a subliniat că Turcia nu va accepta milițiile kurde din Siria, dar nu a criticat direct SUA pentru decizia de le oferi arme, comentează Reuters.

„Am avut o relație excelentă și o vom face chiar mai bună”, a punctat și Trump.

Vestea că SUA vor susține o grupare kurdă în lupta contra Statului Islamic în Siria nu a fost pe placul Turciei, țară membră a NATO și important centru în lupta din regiune, datorită bazei militare de la Incirlik de unde operează aeronavele Alianței Nord-Atlantice. Turcii consideră aceste miliții o extensie a PKK, o organizație care se se opune guvernului de mai bine de trei decenii, cerând drepturi egale pentru minoritatea kurdă din Turcia. La fel ca și Turcia, SUA consideră PKK o organizație teroristă, dar vede gruparea YPG a kurzilor din Siria drept o mișcare distinctă.

Erdogan a zis că se va folosi de vizita la Casa Albă pentru a-i schimba liderului american opinia privind luptătorii kurzi.

La finalul vizitei, ambii lideri au afișat un ton pozitiv. „Relația pe care o avem va fi de neînvins” în lupta cu Statul Islamic, a spus Trump.

Președintele american a mai spus că Statele Unite şi Turcia luptă împreună împotriva ameninţării terorismului. „Poporul turc s-a confruntat cu atacuri teroriste oribile în ultimii ani şi chiar recent”, a reamintit el, transmite Agerpres.

„Dorim să atragem cât mai multe ţări în lupta împotriva terorismului. Şi acesta este unul din lucrurile minunate care se întâmplă cu Turcia”, a mai spus Donald Trump, referindu-se și la întâlnirea de săptămâna trecută cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Interesul presei pentru dialogul său cu Lavrov era însă legat de dezvăluirea ziarului Washington Post că preşedintele a dezvăluit informaţii confidenţiale, obţinute de Statele Unite de la o ţară aliată.