Președintele turc, Recep Erdogan, i-a îndemnat pe turcii ce locuiesc în Germania să nu voteze pentru CDU, SPD și Verzi la alegerile legislative din septembrie, calificând aceste partide drept "dușmani ai Turciei".

"Le spun tuturor compatrioților mei din Germania: (...) nu-i susțineți pe creștin-democrați, SPD sau Verzi. Aceștia sunt toți dușmani ai Turciei', a declarat vineri Erdogan, pe fondul tensiunilor dintre Ankara și Berlin, relatează DPA, preluată de Agerpres.

"Oferiți susținerea necesară celor care nu dau dovadă de ostilitate la adresa Turciei. Puțin contează dacă este primul sau al doilea partid, votați pentru ei!", a continuat Erdogan, fără a nominaliza vreo formațiune politică.

Relațiile dintre țările europene și Turcia, stat membru al NATO și candidat la aderarea la Uniunea Europeană, s-au tensionat după epurările care au avut loc în Turcia în urma puciului eșuat de anul trecut. 

Ankara a acuzat Berlinul că dă dovadă de indulgență față de "teroriști", găzduind separatiști kurzi și presupuși puciști. Guvernul turc i-a trimis chiar săptămâna aceasta o notă diplomatică Berlinului, în care cere ca Adil Oksuz, considerat șeful operațional al puciștilor, în prezent în exil și despre care unele zvonuri susțin că s-ar fi refugiat în Germania, să fie căutat și extrădat în Turcia.

La rândul său, Germania a condamnat amploarea epurărilor din Turcia după puciul eșuat în urma căruia peste 50.000 de persoane au fost arestate. În prezent, există zece cetățeni germani, unii cu dublă cetățenie, aflați în detenție în Turcia.

SPD, al cărui candidat la funcția de cancelar federal este fostul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, și CDU condusă de Angela Merkel se confruntă în alegerile ce vor urma, însă au o poziție comună asupra Turciei în cadrul coaliției în prezent la putere.

La rândul lor, Verzii îndeamnă la o linie mult mai dură la adresa Turciei, iar copreședintele lor, Cem Oezdemir, el însuși de origine turcă, este extrem de critic la adresa președintelui Erdogan.

Aproximativ o treime dintre cei 3 milioane de imigranți turci din Germania au drept de vot.