În disputa privind rezervele de gaze naturale din Mediterana de Est, ministrul german de externe Heiko Maas a încercat să medieze între Atena și Ankara. Președintele turc Recep Erdogan spune însă că Turcia va lua ceea ce îi revine de drept.

La o zi după ce șeful diplomației germane Heiko Maas s-a dus la Atena pentru a ajuta la detensionarea disputei teritoriale dintre Grecia și Turcia, președintele turc Recep Erdogan susține că Turcia "nu va face nicio concesie" pentru a-și apăra interesele privitoare la gaze în Marea Egee (Mediterana de Est), relatează Spiegel Online.

"Turcia va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană”, a declarat Erdogan, avertizând Grecia să nu facă vreo greșeală care să ducă la ”ruinarea” sa.

"Cei care vor să ni se opună și care sunt pregătiți să plătească prețul, să o facă. Dacă nu, să se dea din calea noastră", a declarat Erdogan, reproșând Greciei că vrea să ralieze Uniunea Europeană împotriva Turciei.

După o întrevedere cu omologul său grec Nikos Dendias, Maas a declarat că Turcia și Grecia ''se joacă cu focul'' și a cerut celor două state membre NATO să detensioneze situația prin dialog.

Descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaze naturale în estul Mării Mediterane a dus la apariția unor tensiuni între Ankara și Atena, care își dispută unele zone maritime. 

Marți, Maas a fost și la Ankara, pentru a discuta cu omologul turc. În cadrul unei conferințe de presă comune, Mevlut Cavusoglu a declarat că Turcia este pregătită de dialog fără condiții prealabile pentru o împărțire echitabilă în zonă.

Turcia a desfășurat de la 10 august o navă de cercetare seismică însoțită de o escortă militară. În replică, Grecia a trimis și ea nave în regiune.

Totodată, Grecia, Franța, Italia și Cipru urmează să efectueze un exercițiu militar comun în estul Mediteranei, potrivit unui anunț al Ministerul elen al apărării.

Exercițiul va avea loc între 26 și 28 august la sud de Creta și Cipru.

Chestiunea va fi abordată și la reuniunea informală de miercuri a miniștrilor apărării din UE, de la Berlin.