Sute de rebeli sirieni, susținuți de armata turcă cu tancuri și avioane, au cucerit miercuri localitatea Jarablos, iar jihadiștii ISIS s-au retras din oraș, a anunțat președintele Recep Erdogan. Joi, Turcia a trimis alte tancuri în Siria.

Rapiditatea cuceririi acestei localități a uimit experții, în condițiile în care capturarea de către kurzi a localităților controlate de ISIS în nordul Siriei, precum Kobané sau Manbej, a necesitat lupte îndelungate, comentează AFP, preluată de Agerpres.

Armata turcă, susținută de forțe ale coaliției antijihadiste internaționale, a lansat în zorii zilei de miercuri o ofensivă fulger la Jarablos. Sprijinul aerian oferit de SUA în această acțiune a fost confirmat de mai mulți responsabili de la Washington, care s-au exprimat sub protecția anonimatului.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, citat de agenția EFE, a declarat că "SUA dispun de unele resurse (militare) ce pot fi valoroase într-o asemenea operațiune".

"Faptul că Turcia a făcut acest pas este un progres important", a subliniat Earnest. "SUA au solicitat de mult timp turcilor să treacă la acțiuni decisive pentru a închide frontiera dintre Turcia și Siria, mai ales această porțiune a frontierei" din zona orașului Jarablos, a adăugat oficialul american.

Turcia trimite alte zece tancuri pe teritoriul sirian

Joi, Turcia a trimis alte zece tancuri pe teritoriul sirian. Zece tancuri, ambulanțe, precum și arme grele au trecut frontiera în apropiere de micul oraș turc Karkamis (sud-est) și au intrat pe teritoriul Siriei.

Citând surse militare, presa turcă scrie că circa o sută de jihadiști au fost uciși în timpul operațiunii lansate miercuri, în timp ce armata turcă nu a suferit nicio pierdere.

Între 300 și 500 de soldați turci iau parte la această operațiune, cea mai mare lansată de Turcia de la începutul conflictului sirian. Agenția de presă Anadolu relatează că doar un rebel sirian a fost ucis și alți zece au fost răniți.

Scuzele lui Biden

Lansarea operațiunii din Siria a avut loc în ziua în care vicepreședintele american, Joe Biden, a ajuns la Ankara, unde i-a cerut scuze președintelui Erdogan că nu a venit mai devreme în Turcia. 

"Îmi cer scuze. Mi-aș fi dorit să pot veni mai devreme", i-a spus Biden lui Erdogan, în cadrul unei conferințe de presă.

În ceea ce privește extrădarea clericului musulman Fetullah Gulen, pe care Erdogan îl consideră principalul responsabil al tentativei de lovitură de stat, oficialul SUA a afirmat că deocamdată autoritățile turce nu au prezentat dovezi care să susțină implicarea acestuia în puciul de pe 15 iulie.

"Atunci când mergi în fața unui tribunal în SUA nu poți spune, în general, acesta este un individ rău, ci trebuie să spui: acest bărbat sau această femeie a comis următoarele delicte. De aceasta ne ocupăm acum, să adunăm probe",

a afirmat Biden.

 

"Nu putem vorbi în numele unui tribunal", întrucât avem o "separare a puterilor, acesta este sistemul nostru", a adăugat el pe un ton iritat, potrivit France Presse.

În replică, Recep Erdogan a insistat asupra solicitării ca Washingtonul să-l extrădeze pe Gulen: "Dorim să amintim Statelor Unite că în acordul nostru de extrădare sunt incluși pași cum este și detenția".

Într-un discurs susținut în Parlamentul de la Ankara, Joe Biden a reiterat faptul că trebuie respectată legea în cazul Gulen: "Nu avem niciun interes să protejăm pe cineva care a făcut rău unui aliat, dar trebuie să ne respectăm obligațiile legale". Explicând că înțelege sentimentele "intense" ale guvernului și poporului din Turcia, el a afirmat că niciun președinte al SUA nu poate extrăda pe nimeni, "doar un tribunal o poate face".

"Poporul turc nu are un prieten mai bun decât SUA, repet acest lucru, nu are un prieten mai bun decât SUA", a subliniat Joe Biden.