Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, propune un referendum privind o schimbare constituțională pentru a garanta dreptul de a purta văl în funcția publică, în școli și universități.

"Dacă ai curaj, vino, supune asta unui referendum (...). Să decidă națiunea", a lansat șeful statului turc adresându-se șefului principalului partid de opoziție, Kemal Kilicdaroglu, care propusese inițial o lege care să garateze dreptul de a purta văl.

Ca răspuns pentru președintele turc, Kilicdaroglu a respins ideea unui referendum reproșându-i că îl "imită" pe liderul naționalist ungar Viktor Orban, devenit icoană a dreptei dure, potrivit La Libre Belgique.

"Ai intenția să-l imiți pe Orban, Erdogan? (...) De unde ai scos referendumul? Dacă nu fugi, chestiunea va fi rezolvată. Bărbații nu vor mai putea avea ceva de spus despre îmbrăcămintea femeilor. Ai curajul ăsta?", a scris el pe Twitter.

Dezbaterea privind purtarea vălului s-a înflamat recent în Turcia la apropierea alegerilor prezidențiale și legislative programate în 2023.Majoritar musulmană, dar având laicitatea înscrisă în Constituție, Turcia a fost multă vreme o țară în care purtarea vălului era interzisă în funcția publică, școli și universitați.

Dar restricțiile privind purtarea vălului au fost ridicate în 2013 de guvernul lui Erdogan.Președintele turc se prezintă adesea ca protector al musulmanilor contra "elitelor" laice, lăsând să se înțeleagă că făra el, lucruri "dobândite" ca ridicarea restricțiilor purtării vălului vor fi puse în pericol.

Spre deosebire de anii 1990, când purtarea vălului provoca vii dezbateri, nicio mișcare politică nu-și propune astăzi interzicerea lui în Turcia.

"Am avut greșeli în trecut privind vălul... E vremea să lăsăm în urma noastră această chestiune", a lansat la începutul lui octombrie Kilicdaroglu, aflat în fruntea CHP (Partidul Republican al Poporului, social-democrat) și a propus o lege care să garanteze dreptul de a purta văl.

Creat de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, CHP este cunoscut ca un înflăcaat apărător al laicității.

Potrivit observatorilor, Kilicdaroglu ar fi vrut să arate alegătorilor conservatori - care votează în mod tradițional cu AKP, partidul dlui Erdogan - că ei nu au de ce să se teamă în caz de schimbare a puterii. În fața acestei încercări de a recupera voturile conservatorilor, Erdogan a ripostat la începutul lui octombrie cerând o schimbare constituțională pe acest subiect.

În textul pe care șeful statului turc în propune acum să fie supus referedumumului, va exista și o dispoziție anti-LGBT, urmărind "să întărească protejarea familiei", a anunțat el, fără a da alte detalii.

"O familie puternică înseamnă o națiune puternică. (...) Oare pot exista LGBT într-o familie puternică? Nu", a susținut el.

"În calitate de reprezentant al voinței poporului, să ne protejăm națiunea de atacurile curentelor deviante și perverse", a adăugat el.

Sursa: RADOR