Erdogan avertizează în legătură cu intoleranța din Europa și susține că aderarea Turciei la UE rămâne "un obiectiv strategic". În acest timp, liderul turc continuă în justiție lupta cu jurnaliștii germani.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a numit aderarea țării la UE un "obiectiv strategic". În același timp, el a explicat, într-o declarație de Ziua Europei, că statele membre UE ar trebui să depună eforturi mai mari în lupta împotriva terorismului, relatează Spiegel Online.

De asemenea, el a avertizat că Europa ar trebui să nu fie un loc în care să escaladeze intoleranța și islamofobie.

Afirmația lui Erdogan vine după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, liderul de la Ankara a respins criticile europene referitoare la legea antiteroristă din Turcia și a susținut că aceasta nu va fi schimbată după cum dorește Uniunea Europeană.

Prevederea este trecută însă în Acordul UE-Turcia, fiind unul dintre criteriile care trebuie îndeplinite pentru eliminarea vizelor pentru cetățenii turci.

Lupta în justiție contra jurnaliștilor turci și germani

În plus, Turcia este criticată și pentru îngrădirea libertății presei, ultima acțiune în acest sens fiind condamnarea la închisoare a celor doi jurnaliști de la Cumhuriyet, critici la adresa autorităților.

Erdogan a cerut să fie coreclamant în acest dosar, dorința fiindu-i îndeplinită de instanță. 

Președintele turc nu este însă "în război" doar cu jurnaliștii din țara sa, ci și cu cei din Germania. 

Avocatul său Ralf Höcker a anunțat, marți, că Recep Tayyip Erdogan dorește o hotărâre judecătorească preliminară împotriva directorului executiv al Axel Springer, Mathias Döpfner.

Motivul: Döpfner și-a exprimat solidaritatea cu Jan Böhmermann, comicul german care l-a prezentat pe președintele turc drept pedofil și zoofil, într-o emisiune satirică difuzată de postul public de televiziune ZDF, pe 31 martie. 

Luna trecută, cancelarul Angela Merkel a anunțat că Germania a acceptat cererea Turciei de începere a urmăririi penale împotriva lui Jan Böhmermann. 

Singuri împotriva ISIS

Acuzațiile președintelui turc la adresa UE și a Occidentului în general nu se opresc aici.

Duminică, el le-a reproșat țărilor din cadrul coaliției internaționale contra ISIS că au lăsat Turcia singură împotriva jihadiștilor, care au efectuat mai multe atacuri pe teritoriul ei.

"Ne-au lăsat singuri în lupta noastră împotriva acestei organizații care ne face să sângerăm pe de o parte cu atentate sinucigașe și pe de altă parte cu atacuri contra Kilis", oraș aflat la frontiera siriano-turcă vizat în mod regulat de rachete din Siria, a acuzat Recep Erdogan.

Liderul de la Ankara a susținut că niciunul dintre statele care spun că luptă contra ISIS în Siria nu a provocat atâtea pierderi organizației teroriste ca Turcia și nu a plătit un tribut atât de mare ca turcii.