Turcia își va continua eforturile pentru acordul asupra exportului cerealelor la Marea Neagră în ciuda ezitărilor Rusiei, a declarat luni președintele Tayyip Erdogan după ce Moscova și-a suspendat participarea la această inițiativă în weekend.

"Chiar dacă Rusia se comportă ezitant pentru că nu a primit aceleași beneficii, vom continua cu hotărâre eforturile noastre de a sluji omenirea", a spus Erdogan, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Moscova a acuzat Kievul pentru un atac asupra flotei sale de la Marea Neagră și sâmbătă s-a retras dintr-un acord ce permite transportul de cereale ucrainene pentru un "termen nedeterminat".

Rusia și Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori alimentari din lume și o blocadă rusă a transporturilor de cereale din Ucraina a provocat o criză alimentară globală la începutul acestui an.

Acordul cerealier, încheiat în iulie sub egida ONU și a Turciei, a permis exportul mai multor milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene de la începutul conflictului, în februarie. Acest blocaj a provocat o creștere a prețurilor alimentare, trezind teama de foamete, relatează La Libre Belgique, preluată de RADOR.

Președintele rus, Vladimir Putin, și-a înmulțit criticile severe față de acest acord în ultimele săptămâni, subliniind că exporturile Rusiei alt producător de cereale major, suferă din cauza sancțiunilior.

Moscova a justificat această suspendare printr-un atac cu drone masiv, care a vizat sâmbătă dimineața nave militare și civile ale flotei ruse din Marea Neagră staționate în golful Sevastopol, în Crimeea anexată. "Ținând cont de actul terorist realizat de regimul de la Kiev cu participarea unor experți britanici contra unor nave ale flotei din Marea Neagră și nave civile implicate în securitatea culoarelor cerealiere, Rusia îsi suspendă participarea la aplicarea acordului privind exporturile produselor agricole din porturile ucrainene", a anunțat ministerul rus al apărării pe Telegram.

În fața acestor acuzații, Apărarea britanică a reacționat denunțând "informații false" destinate să "distragă atenția", în timp ce un oficial ucrainean a sugerat că la originea incidentului ar fi o "manipulare neglijentă a explozivilor" de către forțele ruse.

"Turcia nu a fost notificată oficial" de Rusia despre retragerea ei din acordul internațional privind exporturile de cereale, ea fiind unul din garanții acestuia împreună cu Națiunile Unite, a arătat sâmbătă pentru AFP o sursă din domeniul securității. 

Cu puțin timp înaintea anunțului privind suspendarea acordului cerealier, ministrul rus al agriculturii a criticat din nou textul la televiziune, acuzând țările UE că acaparează exporturile ucrainene care ar trebui să revină țărilor sărace. Aceste declarații au fost dezmințite anterior de centrul de coordonare situat în Turcia.

"Acordul privind cerealele, din păcate, nu numai că nu a permis rezolvarea problemelor țărilor în nevoie, dar chiar le-a agravat într-un anumit sens", a declarat Dmitri Patrușev, promițând să le livreze gratuit până la 500.000 de tone de cereale rusești.

ONU cere să se păstreze acordul privind exporturile de cereale 

"Este vital ca toate părțile sa se abțină de la orice acțiune care ar pune în pericol acordul cerealier din Marea Neagră", a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stéphane Dujarric, subliniind că acest acord are un "impact pozitiv" asupra accesului la alimentație a milioane de persoane în toată lumea.

Rusia "transformă hrana în armă", prin decizia de a se retrage din acordul privind exportul cerealelor prin Marea Neagră 

Decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la un acord de export al cerealelor, mediat de Organizația Națiunilor Unite, "transformă hrana în armă", a afirmat Casa Albă, potrivit CNN. "Orice discuție din partea Rusiei de a perturba aceste exporturi critice de cereale constituie, practic, o declarație că oameni și familii din lumea întreagă trebuie să plătească mai mult pentru hrană sau să se înfometeze", a declarat Adrienne Watson, o purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate.

"Rusia încearcă din nou să folosească războiul pe care l-a început ca pretext pentru a transforma hrana în armă, ceea ce are un impact direct asupra țărilor sărace și asupra prețurilor globale ale alimentelor și exacerbează crizele umanitare deja grave și insecuritatea alimentară", se precizează în comunicat.

"Inițiativa pentru Cereale prin Marea Neagră a facilitat, deja, circulația a peste 9,3 milioane de tone metrice de cereale și a dus la scăderea prețurilor în întreaga lume. Este un succes extraordinar și trebuie să continue", a precizat Casa Albă, în comunicat. (Sursa: RADOR)