Confruntată cu numeroase critici internaționale, Ankara anunță că nu se retrage din nordul Siriei. Vicepreședintele SUA, Mike Pence, se duce în Turcia pentru a-l convinge pe Recep Erdogan să-și retragă trupele.

Directorul de comunicare al președinției turce, Fahrettin Altun, a declarat pentru France Presse că Turcia va continua să lupte cu toate grupurile teroriste, inclusiv cu ISIS, ”fie că lumea acceptă sau nu să ne susțină". Declarația a fost făcută după avertismentul ferm al președintelui american, Donald Trump, care a cerut Turciei să pună capăt operațiunii militare lansate pe 9 octombrie și a anunțat o serie de sancțiuni.

Totodată, liderul de la Casa Albă trimite joi, la Ankara, o delegație condusă de vicepreședintele Mike Pence, din care fac parte șeful diplomației, Mike Pompeo, consilierul pe probleme de securitate națională, Robert O'Brien, și emisarul pentru Siria, James Jeffrey.

Pence se întâlnește cu președintele Recep Erdogan pentru a-i cere "un armistițiu imediat" în nordul Siriei. În prealabil, președintele turc a ieșit în presă pentru a respinge solicitarea Washingtonului. El a precizat pentru Hurriyet că nu va declara un armistițiu, până când armata turcă nu va alunga "organizația teroristă" (Unitățile de apărare a poporului - YPG) de la frontieră. 

De partea cealaltă, SUA transmit combatanților kurzi din Forțele Democratice Siriene că doresc să colaboreze în continuare cu ei în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, după ce Pentagonul a decis retragerea celor 1.000 de militari americani desfășurați încă în nord-estul Siriei, forțându-i pe kurzi să caute o înțelegere cu regimul de la Damasc, pentru a face față ofensivei turce.